Wykonanie

Do tej
pory tarty raczej robiłam na kruchym spodzie. I mimo, iż
ciasto francuskie wykorzystywałam już wielokrotnie do wytrawnych wypieków, jak choćby przy pasztecikach do barszczu, to jakoś do tej
pory nie używałam go jako
spodu do tarty. Gdy zobaczyłam ten przepis na stronie Kwestia Smaku, decyzja zapadła błyskawicznie - robię! Wszystkie składniki miałam, trochę dodałam od siebie i jest :) Niesamowita... absolutnie pyszna i fantastycznie aromatyczna. Dla mnie po prostu idealna. Nie
będę Wam opisywała zapachu jaki towarzyszy przy jej pieczeniu w kuchni - musicie sami sprawdzić - do czego szczerze Was namawiam :)Składniki:1 opakowanie
ciasta francuskiego (275g)1 duża
cukinia lub 2 mniejsze1 duży
por200g
sera feta1 mała
papryczka chili1/2
papryki czerwonej1 łyżeczka suszonego
tymianku1 łyżeczka
suszonego oregano1 łyżeczka
suszonego estragonu200g
śmietany 12 lub 18%2 łyżeczki
mąki pszennejpapryka słodka w proszku
sóloliwaroszponkaocet balsamiczny lub przygotowany
sos sałatkowyCukinię umyć, pokroić w plastry (można obrać ale niekokiecznie). Ułożyć na wyłożonej matą do pieczenia lub naoliwionej blaszce. Posolić lekko i skropić
oliwą. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec ok 15 min aż zmięknie i się zezłoci. Upieczoną
cukinię wyjąć i na blaszce oprószyć
papryka słodką. Odstawić.
Cukinię można też upiec na grilu.Zieloną część
pora odciąć pozostawiając białą i jasnozieloną. Przekroić ją wzdłuż i dokładnie wypłukać. Pokroić w cienkie piórka. Na patelni rozgrzać 2 łyzki
oliwy. Na gorącą wrzucić
pora, wymieszane
zioła oraz drobniutko pokrojona
papryczkę chili (bez ziarenek). Posolić i smażyć 5-10 minut a następnie podlać leciuteńko (ok 2 łyżki)
wodą i przykryć. Dusić, aż
por zmięknie. Odstawić.
Paprykę pokroić w piórka i wrzucić na rozgrzaną
oliwę. Szybko i krótko obsmażyć.W tym czasie blachę o wymiarach ok 22x33 (najlepiej taką bez jednego
boku do zsuwania - wówczas łatwo wyjmiemy całą tarte po upieczeniu) wykładamy dokładnie papierem do pieczenia a na nim układamy starannie
ciasto francuskie. Przykrywamy je kolejną warstwa papieru do pieczenia i dociskamy mniejszą blaszką (najlepiej taką mniejszą o 1-2 cm na każdym z
boków). Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy, zdejmujemy górną blaszę oraz papier do pieczenia i dopiekamy na złoto kolejne 3-5 min.Upieczone ciasto wyjmujemy. Rozsmarowujemy na nim
śmietanę wymieszaną z
mąką a następnie kolejno układamy:
pora, plastry
cukinii, pokruszony lub pokrojony w kostke
ser feta i
paprykę. Zmniejszamy temperaturę w piekarniku do 180 stopni i ponownie zapiekamy całość ok 5-7 minut.Wyjmujemy, posypujemy
roszponką i skrapiamy
sosem sałatkowym.Smacznego :)


