Wykonanie

U mojej mamy w ogrodzie w tym roku obrodziła
cukinia. Podczas mojej ostatniej wizyty u rodziców została obdarowana wielką
cukinią. W sklepie takiej ogromnej do tej
pory nie spotkałam. Od kilku dni intensywnie myślałam jak smacznie spożytkować mój podarek. Z połowy warzywa zrobiłam mini tarty z
ciasta francuskiego z duszoną
cukinią i
porem, a to wszystko zapieczone z
serem feta. Mini tart wyszły przepyszne. Chrupiące ciasto, miękki i lekko ostry środek i zapieczona
feta. Druga połowa czeka na mnie w lodówce. Chyba przyrządzę z niej placuszki.Składniki:1 duża
cebula1 ząbek
czosnku1
por1 średnia
cukinia¼ łyżeczki
płatków chili1 łyżeczka
przyprawy ziołowej do grilla½ łyżeczki
curry2 łyżki
oliwy z oliwek¼ szklanki zimnej
wody1 opakowanie gotowego
ciasta francuskiego½ kostki
sera feta1
jajkosól,
pieprzWykonanie:Przygotowanie potrawy najlepiej rozpocząć od przygotowania warzyw.
Cebulę obrać i pokroić w małą kosteczkę.
Pora ( dolną część) umyć i pokroić w talarki.
Cukinię obrać ze skórki i pokroić w dużą kostkę. Następnie na patelni rozgrzać
oliwę z oliwek i wrzucić na nią
cebulę i
por. Smażyć około 2 minuty, a następnie dodać
cukinię oraz przeciśnięty przez praskę ząbek
czosnku. Smażyć przez kolejne 2 minuty. Po tym czasie należy przyprawić warzywa. Zatem na patelnię dodać
płatki chili,
przyprawę ziołową do grilla oraz
curry. Wszystko dokładnie wymieszać i podlać odrobiną zimnej
wody, aby warzywa nie przywierały do patelni. Całość dusić około 7-10 minut od czasu do czasu podlewając zimną
wodą.
Cukinia ma lekko zmięknąć, reszta zmięknie podczas pieczenia. Całość doprawić
solą i
pieprzem.
Ser feta pokroić w kostkę.
Ciasto francuskie podzielić na 6 prostokątów, a następnie na każdym wykonać nożem niezbyt głębokie nacięcie (aby nie przeciąć ciasta na wylot) wzdłuż wszystkich
boków – powstanie rodzaj rantu. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście ułożyć wpierw warzywa, a następnie kostki
sera feta. Wszystkie składniki rozłożyć tak, aby nie przekraczały nacięcia.
Jajko roztrzepać widelcem i posmarować nim brzegi ciasta.Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200ºC przez około 17 minut, aż ciasto się „napuszy” i nabierze złotego koloru na rantach.RADA: Jeśli ktoś nie lubi pikantniejszych potraw można pominąć
płatki chili i zamiast nich dodać 1/2 łyżeczki
słodkiej papryki.

