ßßß Cookit - przepis na Spaghetti Z Wołowym Ragu Z Soczewicą I Pomarańczami

Spaghetti Z Wołowym Ragu Z Soczewicą I Pomarańczami

nazwa

Wykonanie

Opis : Szczerze przyznam, że stęskniłam się za Wami i blogiem, dlatego dziś mam dla Was przepis na smaczną odmianę ragout, więc jeśli znudziło się Wam klasyczne Spaghetti Bolognese śmiało możecie zastąpić je tym przepisem.
Moje ragout to smaki kuchni azjatyckiej . Każde ragout bardzo się nawzajem przypominają, ale te może i nawet zasmakuje Wam bardziej, bo curry i pomarańcze dodają mu naprawdę ciekawego orzeźwiającego smaku, a do tego soczewica przypomni o tym, że się w nim znajduje, ponieważ znacząco zagęści sos, dlatego też mniejsza ilość mięsa w przepisie jest wskazana, co również rozwiązuje problem spożytkowania małej ilości mięsa na danie obiadowe dla rodzinki.
Serdecznie polecam.
Pochodzenie : przepis autorski
Ilość : 3-5 porcji
Składniki :
3 łyżki oleju rzepakowego
1,5 średniej cebuli
3 ząbki czosnku
2 małe marchwie
kawałek korzenia selera (wielkości jednej z marchwi)
3 łyżeczki curry
0,5 łyżeczki płatków chili *
300 g wołowego mięsa mielonego
0,5 szkl. czerwonej soczewicy (ok. 100 g)
750 ml bulionu wołowego
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki cukru
skórka otarta z 2. średnich pomarańczy
sok z 1 średniej pomarańczy (100 ml)
0,5 kg makaronu Spaghetti
starty parmezan
* można dodać mniej, jeśli ktoś nie lubi bardzo ostrych potraw; szczególnie nie polecam wskazanej ilości, gdy danie będzie serwowane dzieciom
Przygotowanie :
Rozgrzać patelnię/rondel.
Między czasie posiekać cebulę i czosnek.
Wlać olej do rondla.
Dodać cebulę.
Zeszklić.
Dodac czosnek.
Zeszklić.
Wszystko chwile jeszcze przesmażyć, aby cebula się zezłociła, ale czosnek wciąż pozostał zeszklony.
Między czasie ostrugać marchew i seler.
Zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Dodać do cebuli i czosnku.
Przesmażać ok. 2 min. na średnim płomieniu.
Dodac przyprawę curry.
Przesmażać ok. 1 min., aby aromat przyprawy wydostał się do warzyw.
Dodać płatki chili.
Dodać mięso mielone.
Przesmażyć do momentu, kiedy uzyska jasny kolor.
Dodać soczewicę.
Przesmażać ok. 1 min.
Zalać bulionem.
Dodać sól.
Dodać sok i skórkę startą z 1. pomarańczy.
Dusić pod przykryciem na średnim ogniu do momentu, kiedy soczewica będzie miękka.
Dodać cukier.
Pod koniec gotowania, gdy soczewica będzie miękka i zagęści sos można odkryć pokrywkę i gotować do momentu zredukowania nadmiaru bulionu. Sos powinien być gęsty, ale wciąż przypominać sos na Spaghetti Bolognese.
Podawać z ugotowanym uprzednio makaronem.
Przyozdobić dodatkowo skórką z 2. pomarańczy, która dodatkowo podniesie smak potrawy i posypać startym parmezanem.
Źródło:http://dariaanna.blogspot.com/2014/07/spaghetti-z-woowym-ragu-z-soczewica-i.html