Wykonanie

Opis : Szczerze przyznam, że stęskniłam się za
Wami i blogiem, dlatego dziś mam dla Was przepis na smaczną odmianę ragout, więc jeśli znudziło się Wam klasyczne Spaghetti Bolognese śmiało możecie zastąpić je tym przepisem.Moje ragout to smaki kuchni azjatyckiej . Każde ragout bardzo się nawzajem przypominają, ale te może i nawet zasmakuje Wam bardziej, bo
curry i
pomarańcze dodają mu naprawdę ciekawego orzeźwiającego smaku, a do tego
soczewica przypomni o tym, że się w nim znajduje, ponieważ znacząco zagęści sos, dlatego też mniejsza ilość
mięsa w przepisie jest wskazana, co również rozwiązuje problem spożytkowania małej ilości
mięsa na danie obiadowe dla rodzinki.Serdecznie polecam.Pochodzenie : przepis autorskiIlość : 3-5 porcjiSkładniki :3 łyżki
oleju rzepakowego1,5 średniej
cebuli3 ząbki
czosnku2 małe marchwiekawałek
korzenia selera (wielkości jednej z
marchwi)3 łyżeczki
curry0,5 łyżeczki
płatków chili *300 g
wołowego mięsa mielonego0,5 szkl.
czerwonej soczewicy (ok. 100 g)750 ml
bulionu wołowego1 łyżeczka
soli2 łyżeczki
cukruskórka otarta z 2. średnich
pomarańczysok z 1 średniej
pomarańczy (100 ml)0,5 kg
makaronu Spaghettistarty
parmezan* można dodać mniej, jeśli ktoś nie lubi bardzo ostrych potraw; szczególnie nie polecam wskazanej ilości, gdy danie będzie serwowane dzieciomPrzygotowanie :Rozgrzać patelnię/rondel.
Między czasie posiekać
cebulę i
czosnek.Wlać
olej do rondla.Dodać
cebulę.Zeszklić.Dodac
czosnek.Zeszklić.Wszystko chwile jeszcze przesmażyć, aby
cebula się zezłociła, ale
czosnek wciąż pozostał zeszklony.
Między czasie ostrugać
marchew i
seler.Zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Dodać do
cebuli i
czosnku.Przesmażać ok. 2 min. na średnim płomieniu.Dodac
przyprawę curry.Przesmażać ok. 1 min., aby aromat
przyprawy wydostał się do warzyw.Dodać
płatki chili.Dodać
mięso mielone.Przesmażyć do momentu, kiedy uzyska jasny kolor.Dodać
soczewicę.Przesmażać ok. 1 min.Zalać
bulionem.Dodać
sól.Dodać sok i skórkę startą z 1.
pomarańczy.Dusić pod przykryciem na średnim ogniu do momentu, kiedy
soczewica będzie miękka.Dodać
cukier.Pod koniec gotowania, gdy
soczewica będzie miękka i zagęści sos można odkryć pokrywkę i gotować do momentu zredukowania nadmiaru
bulionu. Sos powinien być gęsty, ale wciąż przypominać sos na Spaghetti Bolognese.Podawać z ugotowanym uprzednio
makaronem.Przyozdobić dodatkowo skórką z 2.
pomarańczy, która dodatkowo podniesie smak potrawy i posypać startym
parmezanem.
