ßßß
Opis : Szczerze przyznam, że stęskniłam się za Wami i blogiem, dlatego dziś mam dla Was przepis na smaczną odmianę ragout, więc jeśli znudziło się Wam klasyczne Spaghetti Bolognese śmiało możecie zastąpić je tym przepisem.Moje ragout to smaki kuchni azjatyckiej . Każde ragout bardzo się nawzajem przypominają, ale te może i nawet zasmakuje Wam bardziej, bo curry i pomarańcze dodają mu naprawdę ciekawego orzeźwiającego smaku, a do tego soczewica przypomni o tym, że się w nim znajduje, ponieważ znacząco zagęści sos, dlatego też mniejsza ilość mięsa w przepisie jest wskazana, co również rozwiązuje problem spożytkowania małej ilości mięsa na danie obiadowe dla rodzinki.Serdecznie polecam.Pochodzenie : przepis autorskiIlość : 3-5 porcjiSkładniki :3 łyżki oleju rzepakowego1,5 średniej cebuli3 ząbki czosnku2 małe marchwiekawałek korzenia selera (wielkości jednej z marchwi)3 łyżeczki curry0,5 łyżeczki płatków chili *300 g wołowego mięsa mielonego0,5 szkl. czerwonej soczewicy (ok. 100 g)750 ml bulionu wołowego1 łyżeczka soli2 łyżeczki cukruskórka otarta z 2. średnich pomarańczysok z 1 średniej pomarańczy (100 ml)0,5 kg makaronu Spaghettistarty parmezan* można dodać mniej, jeśli ktoś nie lubi bardzo ostrych potraw; szczególnie nie polecam wskazanej ilości, gdy danie będzie serwowane dzieciomPrzygotowanie :Rozgrzać patelnię/rondel.Między czasie posiekać cebulę i czosnek.Wlać olej do rondla.Dodać cebulę.Zeszklić.Dodac czosnek.Zeszklić.Wszystko chwile jeszcze przesmażyć, aby cebula się zezłociła, ale czosnek wciąż pozostał zeszklony.Między czasie ostrugać marchew i seler.Zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Dodać do cebuli i czosnku.Przesmażać ok. 2 min. na średnim płomieniu.Dodac przyprawę curry.Przesmażać ok. 1 min., aby aromat przyprawy wydostał się do warzyw.Dodać płatki chili.Dodać mięso mielone.Przesmażyć do momentu, kiedy uzyska jasny kolor.Dodać soczewicę.Przesmażać ok. 1 min.Zalać bulionem.Dodać sól.Dodać sok i skórkę startą z 1. pomarańczy.Dusić pod przykryciem na średnim ogniu do momentu, kiedy soczewica będzie miękka.Dodać cukier.Pod koniec gotowania, gdy soczewica będzie miękka i zagęści sos można odkryć pokrywkę i gotować do momentu zredukowania nadmiaru bulionu. Sos powinien być gęsty, ale wciąż przypominać sos na Spaghetti Bolognese.Podawać z ugotowanym uprzednio makaronem.Przyozdobić dodatkowo skórką z 2. pomarańczy, która dodatkowo podniesie smak potrawy i posypać startym parmezanem.