Wykonanie
Opis :
Jajka po szkocku to potrawa pochodząca z Wielkiej Brytanii. Jest to
jajko zawinięte w
wieprzowe mięso mielone, a najczęściej używa się do tej potrawy gotowego
mięsa z angielskich kiełbasek. Angielskie
kiełbaski przeważnie występują w surowej postaci, nie wędzonej, nie podgotowanej, więc łatwo się nimi posłużyć. Ja również przygotowałam
jajka z
mięsem z kiełbasek i myślę, że w Polsce ich odpowiednikiem będą surowe
białe kiełbasy, które najczęściej kupujemy w okresie wielkanocnym, aby ugotować na nich Żur lub Barszcz biały. Oczywiście można użyć również zwykłego
wieprzowego mięsa mielonego, ale wtedy należy je bardziej doprawić do smaku.Danie jest sycące i naprawdę smaczne. Szczególnie ujęły mnie w
mięsnej otoczce świeże
zioła, które dodają oryginalności
masie mięsnej. Mój M. upodobał sobie jajeczka najbardziej z nas wszystkich. Coś smażonego na głębokim tłuszczu z panierką to jedzenie przypominające fast food, więc takie jak lubi mój M..
Jajka po szkocku można spożywać na ciepło lub zimno. Na ciepło najlepiej smakują z
jajkiem na miękko, jak u mnie. Zaś na zimno z
jajkiem na twardo.Podobno są najczęściej spożywane w brytyjskich pubach i zabierane na piknik. W Polsce pewnie sprawdziłyby się na wielkanocnym
stole lub jako przekąska na imprezie.Jeśli chodzi o historię
jajek po szkocku to ogólnie
mówi się, że pochodzą ze Szkocji, ale istnieje wersja, że zostały zainspirowane zagraniczną kuchnią. Mianowicie pochodzenie potrawy nie jest do końca jasne. Według domu towarowego Fortnum and Mason Szkockie
jajka zostały wymyślone w 1738 roku jako przekąska dla podróżnych opuszczających Londyn. Potrawa mogła również zostać zainspirowana jedną z odmian, pochodzącej z Indii, kofty. Jednocześnie przepis na Szkockie
jajka znajdujący się w pochodzącej z 1826 roku The cook and housewife's manual autorstwa Margaret Dods może sugerować szkockie pochodzenie potrawy.Pierwszy drukowany przepis pojawił się w 1809 roku w książce A New System of Domestic Cookery
Marii Rundell. XIX-wieczni autorzy opisują przy tym Szkockie
jajka jako potrawę spożywaną na ciepło, polaną
sosem pieczeniowym.źródło historyczne: WikipediaPochodzenie : kuchnia brytyjska; przepis z BBC FoodIlość : 4 sztukiSkładniki:4 duże
jajka300 g angielskich kiełbasek/surowej białej kiełbasy/wieprzowego
mięsa mielonego1 łyżeczka świeżego, posiekanego
tymianku (dałam suszony)1 łyżka świeżej, posiekanej
natki pietruszki1 drobno posiekana
zielona cebulkasól (w razie potrzeby i przy surowym
mięsie mielonym)świeżo zmielony
pieprzmąka pszenna do obtoczenia
jajek1 rozbełtane
jajkobułka tarta do obtoczenia
jajek w
mięsnej otoczce
olej do głębokiego smażeniaPrzygotowanie Początkowe :
Jajka włożyć do garnka.Zalać zimną zimną
wodą.Włączyć płomień na największy.Doprowadzić do zagotowania
wody.Gotować
jajka według wybranego typu podania przekąski, czyli na miękko (2,5-3 min.) lub na twardo (5 min.).Odlać
wodę.Zalać
jajka dwukrotnie zimną
wodą.Oskubać delikatnie ze skorupki.Opłukać.Wyciągnąć
kiełbaski z flaków i włożyć do miski./Włożyć do miski
mięso mielone.Dodać
tymianek.Dodać
natkę pietruszki.Dodać
zieloną cebulkę.Wymieszać.Doprawić
solą, jeśli jest potrzeba.Doprawić
pieprzem (ja dałam dosyć sporo).Wymieszać dokładnie.Podzielić na 4 równe części masę
mięsną.Obtoczyć w
mące jajka.Obsypać małą płaszczyznę
mąką.Spłaszczyć cienko każdą część
mięsa na danej płaszczyźnie i uformować w mniej więcej owalny kształt.Położyć
jajko na środku
mięsa.Obwinąć delikatnie
mięsem dookoła, aby
jajko było w całości zakryte.Obtoczyć w
jajku.Obtoczyć w
bułce tartej.
Przygotowanie Końcowe :Smażyć na głębokim i mocno rozgrzanym
oleju do momentu, kiedy nabiorą złocistej lub brązowej barwy, a
mięso będzie całkowicie usmażone.Podawać
solo, z frytkami,
ziemniakami, ciepłymi lub zimnymi sosami, ale również z
musztardą,
ketchupem lub
majonezem.Przepis dodaję do akcji Wielkanocne Smaki 2 : http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/wielkanocne-smaki-2