ßßß Cookit - przepis na Scotch Eggs, czyli Jajka Po Szkocku

Scotch Eggs, czyli Jajka Po Szkocku

nazwa

Wykonanie

Opis : Jajka po szkocku to potrawa pochodząca z Wielkiej Brytanii. Jest to jajko zawinięte w wieprzowe mięso mielone, a najczęściej używa się do tej potrawy gotowego mięsa z angielskich kiełbasek. Angielskie kiełbaski przeważnie występują w surowej postaci, nie wędzonej, nie podgotowanej, więc łatwo się nimi posłużyć. Ja również przygotowałam jajka z mięsem z kiełbasek i myślę, że w Polsce ich odpowiednikiem będą surowe białe kiełbasy, które najczęściej kupujemy w okresie wielkanocnym, aby ugotować na nich Żur lub Barszcz biały. Oczywiście można użyć również zwykłego wieprzowego mięsa mielonego, ale wtedy należy je bardziej doprawić do smaku.
Danie jest sycące i naprawdę smaczne. Szczególnie ujęły mnie w mięsnej otoczce świeże zioła, które dodają oryginalności masie mięsnej. Mój M. upodobał sobie jajeczka najbardziej z nas wszystkich. Coś smażonego na głębokim tłuszczu z panierką to jedzenie przypominające fast food, więc takie jak lubi mój M..
Jajka po szkocku można spożywać na ciepło lub zimno. Na ciepło najlepiej smakują z jajkiem na miękko, jak u mnie. Zaś na zimno z jajkiem na twardo.
Podobno są najczęściej spożywane w brytyjskich pubach i zabierane na piknik. W Polsce pewnie sprawdziłyby się na wielkanocnym stole lub jako przekąska na imprezie.
Jeśli chodzi o historię jajek po szkocku to ogólnie mówi się, że pochodzą ze Szkocji, ale istnieje wersja, że zostały zainspirowane zagraniczną kuchnią. Mianowicie pochodzenie potrawy nie jest do końca jasne. Według domu towarowego Fortnum and Mason Szkockie jajka zostały wymyślone w 1738 roku jako przekąska dla podróżnych opuszczających Londyn. Potrawa mogła również zostać zainspirowana jedną z odmian, pochodzącej z Indii, kofty. Jednocześnie przepis na Szkockie jajka znajdujący się w pochodzącej z 1826 roku The cook and housewife's manual autorstwa Margaret Dods może sugerować szkockie pochodzenie potrawy.
Pierwszy drukowany przepis pojawił się w 1809 roku w książce A New System of Domestic Cookery Marii Rundell. XIX-wieczni autorzy opisują przy tym Szkockie jajka jako potrawę spożywaną na ciepło, polaną sosem pieczeniowym.
źródło historyczne: Wikipedia
Pochodzenie : kuchnia brytyjska; przepis z BBC Food
Ilość : 4 sztuki
Składniki:
4 duże jajka
300 g angielskich kiełbasek/surowej białej kiełbasy/wieprzowego mięsa mielonego
1 łyżeczka świeżego, posiekanego tymianku (dałam suszony)
1 łyżka świeżej, posiekanej natki pietruszki
1 drobno posiekana zielona cebulka
sól (w razie potrzeby i przy surowym mięsie mielonym)
świeżo zmielony pieprz
mąka pszenna do obtoczenia jajek
1 rozbełtane jajko
bułka tarta do obtoczenia jajek w mięsnej otoczce
olej do głębokiego smażenia
Przygotowanie Początkowe :
Jajka włożyć do garnka.
Zalać zimną zimną wodą.
Włączyć płomień na największy.
Doprowadzić do zagotowania wody.
Gotować jajka według wybranego typu podania przekąski, czyli na miękko (2,5-3 min.) lub na twardo (5 min.).
Odlać wodę.
Zalać jajka dwukrotnie zimną wodą.
Oskubać delikatnie ze skorupki.
Opłukać.
Wyciągnąć kiełbaski z flaków i włożyć do miski./Włożyć do miski mięso mielone.
Dodać tymianek.
Dodać natkę pietruszki.
Dodać zieloną cebulkę.
Wymieszać.
Doprawić solą, jeśli jest potrzeba.
Doprawić pieprzem (ja dałam dosyć sporo).
Wymieszać dokładnie.
Podzielić na 4 równe części masę mięsną.
Obtoczyć w mące jajka.
Obsypać małą płaszczyznę mąką.
Spłaszczyć cienko każdą część mięsa na danej płaszczyźnie i uformować w mniej więcej owalny kształt.
Położyć jajko na środku mięsa.
Obwinąć delikatnie mięsem dookoła, aby jajko było w całości zakryte.
Obtoczyć w jajku.
Obtoczyć w bułce tartej.
Przygotowanie Końcowe :
Smażyć na głębokim i mocno rozgrzanym oleju do momentu, kiedy nabiorą złocistej lub brązowej barwy, a mięso będzie całkowicie usmażone.
Podawać solo, z frytkami, ziemniakami, ciepłymi lub zimnymi sosami, ale również z musztardą, ketchupem lub majonezem.
Przepis dodaję do akcji Wielkanocne Smaki 2 : http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/wielkanocne-smaki-2
Źródło:http://dariaanna.blogspot.com/2012/03/scotch-eggs-czyli-jajka-po-szkocku.html