Wykonanie
Opis : Zupa ziemniaczana to chyba jedna z najprostszych sposobów na pozbycie się zbędnych
wędlin i resztki warzyw w naszej lodówce/spiżarni. Jest pożywna, sycąca i smaczna. Dodatek
tymianku dodaje jej niesamowitego aromatu i czyni ją jeszcze smaczniejszą. Jeśli szukasz niedrogiej zupki, którą możesz przygotować w krótką chwilę, to polecam właśnie tą zupę. Jest to tradycyjna polska zupa, która do dziś często gości na naszych stołach.Pochodzenie : kuchnia polska; przepis własnyIlość : 2 , 5 porcji; całość zupy to 1 , 25 lSkładniki :1 skrzydełko lub pałka
kurczaka + 1 l wody/1 l
bulionu drobiowego (jeśli z kostki, wystarczy użyć 1 całą kostkę na 1 l
wody)1
liść laurowy2
ziela angielskie2/3 płaskiej łyżki suszonego
tymianku1 średnia
marchewka1 średnia
pietruszka1 garść posiekanego
pora2 średnie laski
kiełbasy swojskiej/śląskiej lub innej (ok. 150 g)ok. 4 średnie
ziemniaki2, 3 łyżki kwaśnej, gęstej
śmietany (opcjonalnie)Przygotowanie :Do garnka włożyć
mięso i zalać wodą/wlać
bulion.Dodać
liście laurowe,
ziele angielskie i
tymianek.Doprowadzić do zagotowania na średnim płomieniu.Gotować 10-15 min (jeśli gotujemy
wywar z
mięsem).Dodać pokrojoną w plasterki/pół-plasterki
marchewkę.Dodać pokrojoną w drobną kostkę
pietruszkę.Dodać
por.Gotować na średnim płomieniu pod przykryciem, aż warzywa będą średnio-miękkie.Dodać pokrojoną w pół-plastry
kiełbasę.Dodać pokrojone w większą kostkę
ziemniaki.Gotować do miękkości
ziemniaków.Doprawić
solą i
pieprzem (powinno być lekko pikantne).Podawać
solo, z
pieczywem, na ciepło, z łyżką
śmietany, jeśli chcemy.