ßßß Cookit - przepis na Zupa Ziemniaczana/Kartoflanka Z Tymiankiem

Zupa Ziemniaczana/Kartoflanka Z Tymiankiem

nazwa

Wykonanie

Opis : Zupa ziemniaczana to chyba jedna z najprostszych sposobów na pozbycie się zbędnych wędlin i resztki warzyw w naszej lodówce/spiżarni. Jest pożywna, sycąca i smaczna. Dodatek tymianku dodaje jej niesamowitego aromatu i czyni ją jeszcze smaczniejszą. Jeśli szukasz niedrogiej zupki, którą możesz przygotować w krótką chwilę, to polecam właśnie tą zupę. Jest to tradycyjna polska zupa, która do dziś często gości na naszych stołach.
Pochodzenie : kuchnia polska; przepis własny
Ilość : 2 , 5 porcji; całość zupy to 1 , 25 l
Składniki :
1 skrzydełko lub pałka kurczaka + 1 l wody/1 l bulionu drobiowego (jeśli z kostki, wystarczy użyć 1 całą kostkę na 1 l wody)
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
2/3 płaskiej łyżki suszonego tymianku
1 średnia marchewka
1 średnia pietruszka
1 garść posiekanego pora
2 średnie laski kiełbasy swojskiej/śląskiej lub innej (ok. 150 g)
ok. 4 średnie ziemniaki
2, 3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany (opcjonalnie)
Przygotowanie :
Do garnka włożyć mięso i zalać wodą/wlać bulion.
Dodać liście laurowe, ziele angielskie i tymianek.
Doprowadzić do zagotowania na średnim płomieniu.
Gotować 10-15 min (jeśli gotujemy wywar z mięsem).
Dodać pokrojoną w plasterki/pół-plasterki marchewkę.
Dodać pokrojoną w drobną kostkę pietruszkę.
Dodać por.
Gotować na średnim płomieniu pod przykryciem, aż warzywa będą średnio-miękkie.
Dodać pokrojoną w pół-plastry kiełbasę.
Dodać pokrojone w większą kostkę ziemniaki.
Gotować do miękkości ziemniaków.
Doprawić solą i pieprzem (powinno być lekko pikantne).
Podawać solo, z pieczywem, na ciepło, z łyżką śmietany, jeśli chcemy.
Źródło:http://dariaanna.blogspot.com/2012/01/zupa-ziemniaczanakartoflanka-z.html