ßßß


Opis : Zupa ziemniaczana to chyba jedna z najprostszych sposobów na pozbycie się zbędnych wędlin i resztki warzyw w naszej lodówce/spiżarni. Jest pożywna, sycąca i smaczna. Dodatek tymianku dodaje jej niesamowitego aromatu i czyni ją jeszcze smaczniejszą. Jeśli szukasz niedrogiej zupki, którą możesz przygotować w krótką chwilę, to polecam właśnie tą zupę. Jest to tradycyjna polska zupa, która do dziś często gości na naszych stołach.Pochodzenie : kuchnia polska; przepis własnyIlość : 2 , 5 porcji; całość zupy to 1 , 25 lSkładniki :1 skrzydełko lub pałka kurczaka + 1 l wody/1 l bulionu drobiowego (jeśli z kostki, wystarczy użyć 1 całą kostkę na 1 l wody)1 liść laurowy2 ziela angielskie2/3 płaskiej łyżki suszonego tymianku1 średnia marchewka1 średnia pietruszka1 garść posiekanego pora2 średnie laski kiełbasy swojskiej/śląskiej lub innej (ok. 150 g)ok. 4 średnie ziemniaki2, 3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany (opcjonalnie)Przygotowanie :Do garnka włożyć mięso i zalać wodą/wlać bulion.Dodać liście laurowe, ziele angielskie i tymianek.Doprowadzić do zagotowania na średnim płomieniu.Gotować 10-15 min (jeśli gotujemy wywar z mięsem).Dodać pokrojoną w plasterki/pół-plasterki marchewkę.Dodać pokrojoną w drobną kostkę pietruszkę.Dodać por.Gotować na średnim płomieniu pod przykryciem, aż warzywa będą średnio-miękkie.Dodać pokrojoną w pół-plastry kiełbasę.Dodać pokrojone w większą kostkę ziemniaki.Gotować do miękkości ziemniaków.Doprawić solą i pieprzem (powinno być lekko pikantne).Podawać solo, z pieczywem, na ciepło, z łyżką śmietany, jeśli chcemy.