Wykonanie
Opis : Placuszki z
dynią i
serem mascarpone są puszyste, mięciutkie, a po ugryzieniu lekko gumiane w pozytywnym słowa znaczeniu. Zawarta w nich
dynia dodaje lekkiej słodkości i delikatności warzywnej jak np. w
chlebie z
marchewką.Placuszki są słodkie same w sobie, więc możemy podawać je
solo lub ze świeżymi
owocami, które przełamią ich słodkość. Ja polałam je złotym
syropem (
syrop karmelowy) oraz położyłam
truskawkę.Bardzo sycące, więc polecam je nawet na obiad.Pochodzenie : przepis własnyIlość : 15-20 szt.Wskazówka :1) wybierzmy do tego dania
dynie o mocno pomarańczowej skorupce lub jakąkolwiek inną nadającą się do spożycia2) musimy odcedzić z niej nadmiar
wody- miąższ powinien być pozbawiony całości
wody tkwiącej w dyni (gdy wiórki dyni dają sie posypać, oznacza to, że
dynia nie potrzebuje odciskania z niej soku, a jeśli wiórki są mokre, musimy odcisnąć z nich znaczną ilość soku)3) można zmniejszyć daną ilość
cukru w przepisie, a w zamian dać więcej
mąki i miąższu z dyniSkładniki :125 g
sera mascarpone2,5 szkl. miąższu dyni startej na tarce (odliczać po odcedzeniu
wody i ściśnięciu jej w szklance)3
jajka1,5 szkl.
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia0,5 szkl.
mlekaok. 0,5 szkl.
cukru1 łyżeczka
olejku waniliowegoolej do smażeniaPrzygotowanie :Do miski włożyć
ser mascarpone.Dodać wiórki dyni.Wymieszać wszystko, aby
ser się rozbił i nie było grudek, a całość dokładnie połączyła.Wbić
jajka.Wymieszać wszystko dokładnie.Dodać
mąkę i
proszek do pieczenia.Wymieszać dokładnie na jednolitą konsystencję.Wlewać powoli
mleko, cały czas mieszając, aby tworzyła się zwarta konsystencja.Dodać
cukier.Wlać
olejek waniliowy.Wymieszać do połączenia się składników.Rozgrzać
olej na patelni.Kłaść 2 łyżki masy na jeden placek.Smażyć na średnim płomieniu z obu stron.Podawać
solo, z golden
syropem itp. lub świeżymi
owocami.