ßßß Cookit - przepis na Placuszki Z Dynią I Mascarpone

Placuszki Z Dynią I Mascarpone

nazwa

Wykonanie

Opis : Placuszki z dynią i serem mascarpone są puszyste, mięciutkie, a po ugryzieniu lekko gumiane w pozytywnym słowa znaczeniu. Zawarta w nich dynia dodaje lekkiej słodkości i delikatności warzywnej jak np. w chlebie z marchewką.
Placuszki są słodkie same w sobie, więc możemy podawać je solo lub ze świeżymi owocami, które przełamią ich słodkość. Ja polałam je złotym syropem (syrop karmelowy) oraz położyłam truskawkę.
Bardzo sycące, więc polecam je nawet na obiad.
Pochodzenie : przepis własny
Ilość : 15-20 szt.
Wskazówka :
1) wybierzmy do tego dania dynie o mocno pomarańczowej skorupce lub jakąkolwiek inną nadającą się do spożycia
2) musimy odcedzić z niej nadmiar wody- miąższ powinien być pozbawiony całości wody tkwiącej w dyni (gdy wiórki dyni dają sie posypać, oznacza to, że dynia nie potrzebuje odciskania z niej soku, a jeśli wiórki są mokre, musimy odcisnąć z nich znaczną ilość soku)
3) można zmniejszyć daną ilość cukru w przepisie, a w zamian dać więcej mąki i miąższu z dyni
Składniki :
125 g sera mascarpone
2,5 szkl. miąższu dyni startej na tarce (odliczać po odcedzeniu wody i ściśnięciu jej w szklance)
3 jajka
1,5 szkl. mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 szkl. mleka
ok. 0,5 szkl. cukru
1 łyżeczka olejku waniliowego
olej do smażenia
Przygotowanie :
Do miski włożyć ser mascarpone.
Dodać wiórki dyni.
Wymieszać wszystko, aby ser się rozbił i nie było grudek, a całość dokładnie połączyła.
Wbić jajka.
Wymieszać wszystko dokładnie.
Dodać mąkę i proszek do pieczenia.
Wymieszać dokładnie na jednolitą konsystencję.
Wlewać powoli mleko, cały czas mieszając, aby tworzyła się zwarta konsystencja.
Dodać cukier.
Wlać olejek waniliowy.
Wymieszać do połączenia się składników.
Rozgrzać olej na patelni.
Kłaść 2 łyżki masy na jeden placek.
Smażyć na średnim płomieniu z obu stron.
Podawać solo, z golden syropem itp. lub świeżymi owocami.
Źródło:http://dariaanna.blogspot.com/2011/10/placuszki-z-dynia-i-mascarpone.html