ßßß

Opis : Placuszki z dynią i serem mascarpone są puszyste, mięciutkie, a po ugryzieniu lekko gumiane w pozytywnym słowa znaczeniu. Zawarta w nich dynia dodaje lekkiej słodkości i delikatności warzywnej jak np. w chlebie z marchewką.Placuszki są słodkie same w sobie, więc możemy podawać je solo lub ze świeżymi owocami, które przełamią ich słodkość. Ja polałam je złotym syropem (syrop karmelowy) oraz położyłam truskawkę.Bardzo sycące, więc polecam je nawet na obiad.Pochodzenie : przepis własnyIlość : 15-20 szt.Wskazówka :1) wybierzmy do tego dania dynie o mocno pomarańczowej skorupce lub jakąkolwiek inną nadającą się do spożycia2) musimy odcedzić z niej nadmiar wody- miąższ powinien być pozbawiony całości wody tkwiącej w dyni (gdy wiórki dyni dają sie posypać, oznacza to, że dynia nie potrzebuje odciskania z niej soku, a jeśli wiórki są mokre, musimy odcisnąć z nich znaczną ilość soku)3) można zmniejszyć daną ilość cukru w przepisie, a w zamian dać więcej mąki i miąższu z dyniSkładniki :125 g sera mascarpone2,5 szkl. miąższu dyni startej na tarce (odliczać po odcedzeniu wody i ściśnięciu jej w szklance)3 jajka1,5 szkl. mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia0,5 szkl. mlekaok. 0,5 szkl. cukru1 łyżeczka olejku waniliowegoolej do smażeniaPrzygotowanie :Do miski włożyć ser mascarpone.Dodać wiórki dyni.Wymieszać wszystko, aby ser się rozbił i nie było grudek, a całość dokładnie połączyła.Wbić jajka.Wymieszać wszystko dokładnie.Dodać mąkę i proszek do pieczenia.Wymieszać dokładnie na jednolitą konsystencję.Wlewać powoli mleko, cały czas mieszając, aby tworzyła się zwarta konsystencja.Dodać cukier.Wlać olejek waniliowy.Wymieszać do połączenia się składników.Rozgrzać olej na patelni.Kłaść 2 łyżki masy na jeden placek.Smażyć na średnim płomieniu z obu stron.Podawać solo, z golden syropem itp. lub świeżymi owocami.