Wykonanie
Jeśli lubicie słodkości, a do tego chcecie poczuć smak Ameryki w Polskiej odsłonie. Zachęcam do spróbowania pancakes'ów -
śniadaniowego must have w USA. Jest to ciekawa alternatywa do naleśników popularnych w Polsce. Można podawać je z
syropem klonowym,
dżemem,
owocami i
bitą śmietaną, posypane
cukrem lub
sote - same w sobie są i tak dość słodkie i aromatyczne. Nie potrzeba wiele by składniki klasycznych naleśników zamieniły się w te, z których wyczarujecie pancakes'y.Z poniższego przepisu wychodzi 10 naleśników o średnicy ok. 12 cm.


Składniki:*1 szklanka
mąki*250 ml
mleka*2
jajka*30 ml
oleju (polecam rzepakowy)*1 łyżka
cukru*2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia*1/4 łyżeczki
soli*3-4 krople
aromatu waniliowegoPrzygotowanie:Do miski wlewam
mleko,
olej i wbijam
jajka. Wszystko razem miksuję, aż podwoi swoją objętość. Cały czas miksując (na średnich obrotach) dodaję suche składniki i wszystko razem miksuję, aż do powstania dość gęstego ciasta naleśnikowego. Na rozgrzaną, suchą patelnię wlewam 5 łyżek ciasta i smażę, aż do zarumienia z obu stron. Teraz pozostaje tylko przygotować wszystkie porcje i można delektować się smakiem pancakes'ów.Smacznego!