"Diabełek" czyli kakaowybiszkopt przełożony masą z galaretki wiśniowej oraz cytrynowej zrobionej na bazie waniliowego serka homogenizowanego. Ciasto dzięki pastelowym masom w połączeniu z ciemnym biszkoptem prezentuje się ładnie i kolorowo. W przepisie dodatkowo było, żeby wierzch ciasta ozdobić polewą czekoladową ale ja z niej zrezygnowałam, uznając, że z samymi kolorowymi masami prezentuje się bardzo ładnie. Diabełek łączy w sobie smak słodkiego biszkoptu i lekko kwastkowatych mas. Jak dla mnie - idealne połączenie.Ciasto:5 jajek1/2 szklanki mąki pszennej1/2 szklanki mąki ziemniaczanej3/4 szklanki cukru1 łyżeczka proszku do pieczenia1 cukier waniliowy2 łyżki kakaoMasa:60 dag waniliowego serka homogenizowanego2 galaretki wiśniowe1 galaterka cytrynowaDodatkowo:spirytus lub zimny napar z mocnej herbaty (do nasączenia ciasta)Ciasto: Białka oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy sztywną pianę. Ciągle ubijając dodajemy cukier oraz cukier waniliowy. Następnie dodajemy żółtka (po jednym) i dalej ubijamy. Wsypujemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz kakao i wszystko delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na blachę o wymiarach 28x24 wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 35 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Pozostawiamy w nim ciasto, aż nieco wystygnie (żeby nie opadło).Masa: Każdą galaretkę wiśniową rozpuszczamy w 3/4 szklanki wrzącej wody i studzimy. Gdy galaretki zaczną tężeć mieszamy je z 40 dag serkawaniliowego. Cytrynową galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklanki wrzącej wody i gdy zacznie tężeć mieszamy z 20 dag serka.Ciasto dzielimy na 2 części. Spód ciasta przekładamy z powrotem do blachy i nasączamy spirytusem lub naparem z herbaty. Rozsmarowujemy na nim tężejącą masę z galaretek wiśniowych i przykrywamy drugim, też nasączonym biszkoptem na który nakładamy tężejącą masę z galaretki cytrynowej. Ciasto wstawiamy do lodówki, aby masy stężały.Ciasto można udekorować polewą czekoladową.Źródło: "Przyślij Przepis" Nr 03/2010Smacznego!Tasty Blog na Facebook'u