Wykonanie

Ten wspaniały tort zrobiłam na Imieniny mojej Mamy. Zachwytów nie było końca. Ambasador stał się numerem jeden. Delikatny
biszkopt, masa z kawałkami
gorzkiej czekolady i kawałkami
brzoskwiń tworzą rewelacyjne połączenie. Przygotowanie
tortu wymaga trochę czasu, ale gwarantuję, że jest tego wart. Po prostu jest przepyszny.
Biszkopt:6
jajek1 szklanka
mąki tortowej1 szklanka
cukru1 opakowanie
kisielu cytrynowego1 płaska łyżeczka
proszku do pieczeniaMasa:2 kostki
masła3 szklanki
mleka 3,2%1,5 szklanki
cukru2 budynie
waniliowe (każdy po 40g)7
żółtek2-3 łyżki
kakaogorzka czekoladapuszka
brzoskwińBiszkopt:
Jajka ubijamy z
cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodajemy stopniowo przesianą
mąkę z
kisielem i
proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy, aż do połączenia składników. Ciasto przelewamy do tortownicy (26cm) wysmarowanej tłuszczem i posypanej
mąką. Pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut.Masa: 2,5 szklanki
mleka zagotowujemy z
cukrem.
Żółka dokładnie mieszamy z 0,5 szklanki
mleka, wsypujemy budynie, dalej dokładnie mieszamy i bardzo powoli wlewamy na gotujące się
mleko, cały czas mieszając. Gdy
budyń się zagotuje i zgęstnieje zestawiamy z ognia i studzimy.Miękkie
masła ucieramy na puszystą masę. Nie przerywając ucierania dodajemy po jednej łyżce zimnego budyniu. Masę dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy
kakao i pół tabliczki
gorzkiej czekolady pokrojonej w drobną kostkę. Do drugiej części odsączone (
syrop zachowujemy) i pokrojone
brzoskwinie (zostawiamy trochę jasnej masy bez
brzoskwiń do posmarowania
boków tortu).
Biszkopt dzielimy na 2 części i nasączamy
syropem z
brzoskwiń. Ciemną masę nakładamy na pierwszą część ciasta, przykrywamy drugim
ciastem i nakładamy jasną masę. Boki smarujemy pozostawioną jasną masą (bez
brzoskwiń). Boki i wierzch
tortu posypujemy drugą połową
gorzkiej czekolady startej na wiórki. Tort wstawiamy do lodówki. Najlepiej smakuje na drugi dzień.Źródło: Smaczny Krążek - Płyta MultimedialnaSmacznego!