ßßß
Ser, brzoskwinie, a do tego czekoladowa polewa tworzą bardzo dobrane i smaczne trio. Jeszcze dobrze nie zdążyłam rozsmakować się w serniku, a już zniknął. To dobrze, bo to znaczy, że smakował moim domownikom.Masa serowa:50 dag tłustego białego sera 3-krotnie mielonego10 dag margaryny5 jajek20 dag cukru pudru1 puszka brzoskwiń w zalewie1 torebka budyniu waniliowego (bez cukru) - 64g1 torebka cukru waniliowegoolejek cytrynowyPolewa:7 łyżeczek wody7 łyżeczek cukru1/4 kostki masła2 łyżki kakaoBrzoskwinie odsączamy z zalewy i kroimy w drobną kostkę. Margarynę o temperaturze pokojowej ucieramy na krem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Nadal ucierając, dodajemy na zmianę po jednym żółtku i łyżce sera białego oraz proszek budyniowy. Do smaku dodajemy parę kropel olejku cytrynowego. Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie łączymy delikatnie z masą serową. Na koniec dodajemy brzoskwinie i ponownie mieszamy.Tortownicę o średnicy 22-24 cm smarujemy margaryną, wysypujemy bułką tartą i wykładamy masę serową. Sernik pieczemy 45-60 minut (ja piekłam 60 minut) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu sernik zostawiamy w wyłączonym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach, aż całkiem wystygnie.Przygotowujemy polewę: Wodę zagotowujemy z cukrem. Zmniejszamy ogień i dodajemy masło oraz kakao. Cały czas mieszając doprowadzamy do zagotowania - masa ma tylko "pyknąć". Lekko ostudzoną polewę rozprowadzamy na serniku, który następnie wkładamy do lodówki, żeby polewa zastygła.Źródło: "Kuchnia Polska - 1500 przepisów" - Małgorzata Caprari.Smacznego!Tasty Blog na Facebook'u