Wykonanie
Ser,
brzoskwinie, a do tego
czekoladowa polewa tworzą bardzo dobrane i smaczne
trio. Jeszcze dobrze nie zdążyłam rozsmakować się w serniku, a już zniknął. To dobrze, bo to znaczy, że smakował moim domownikom.Masa serowa:50 dag
tłustego białego sera 3-krotnie mielonego10 dag
margaryny5
jajek20 dag
cukru pudru1 puszka
brzoskwiń w zalewie1 torebka budyniu
waniliowego (bez
cukru) - 64g1 torebka
cukru waniliowegoolejek cytrynowyPolewa:7 łyżeczek
wody7 łyżeczek
cukru1/4 kostki
masła2 łyżki
kakaoBrzoskwinie odsączamy z zalewy i kroimy w drobną kostkę.
Margarynę o temperaturze pokojowej ucieramy na krem z
cukrem pudrem i
cukrem waniliowym. Nadal ucierając, dodajemy na zmianę po jednym
żółtku i łyżce
sera białego oraz proszek budyniowy. Do smaku dodajemy parę kropel
olejku cytrynowego.
Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie łączymy delikatnie z masą
serową. Na koniec dodajemy
brzoskwinie i ponownie mieszamy.Tortownicę o średnicy 22-24 cm smarujemy
margaryną, wysypujemy
bułką tartą i wykładamy masę
serową. Sernik pieczemy 45-60 minut (ja piekłam 60 minut) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu sernik zostawiamy w wyłączonym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach, aż całkiem wystygnie.Przygotowujemy polewę:
Wodę zagotowujemy z
cukrem. Zmniejszamy ogień i dodajemy
masło oraz
kakao. Cały czas mieszając doprowadzamy do zagotowania - masa ma tylko "pyknąć". Lekko ostudzoną polewę rozprowadzamy na serniku, który następnie wkładamy do lodówki, żeby polewa zastygła.Źródło: "Kuchnia Polska - 1500 przepisów" - Małgorzata Caprari.Smacznego!Tasty Blog na Facebook'u
