ßßß Cookit - przepis na Batoniki ala twix

Batoniki ala twix

nazwa

Wykonanie

Składniki:
100 g miękkiego masła lub margaryny
1 cukier waniliowy
1 łyżka olejku zapachowego waniliowego
¼ szklanki cukru
¾ szklanki mąki pszennej
1 puszka gotowej masy krówkowej o smaku orzechowym
polewa:
3 łyżki wrzącej wody
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki ciemnego, naturalnego kakao
100 g masła lub margaryny
Wykonanie:
Przygotowujemy ciasto. W misce ucieramy masło z cukrem i cukrem waniliowym i olejkiem waniliowym. Gdy powstanie z tego puszysta masa dodajemy mąkę. zagniatamy kruche ciasto. Blaszkę o wymiarach 12×30 wykładamy papierem do pieczenia, dno wyklejamy ciastem. Ciasto nakłuwamy widelcem, kładziemy na nie papier do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 30 minut, do zarumienienia. Studzimy.
Masę krówkową wykładamy na ostudzone ciasto. Blachę wkładamy na godzinę do lodówki aby wszystko szybko stężało. Po tym czasie wyjmujemy i kroimy na wąskie paski ok. 2 cm. Przygotowujemy polewę na ciasto. Do rondelka wlewamy wrzącą wodę i rozpuszczamy w niej cukier puder. Następnie dodajemy masło lub margarynę pokrojoną w mała kostkę oraz kakao, mieszamy tak długo aż powstanie jednolita konsystencja. Zdejmujemy z ognia i zanurzamy batoniki. Wstawiamy do lodówki do momentu zastygnięcia polewy.
Źródło:http://martawkuchni.blog.pl/2013/04/05/batoniki-ala-twix