ßßß
Składniki:100 g miękkiego masła lub margaryny1 cukier waniliowy1 łyżka olejku zapachowego waniliowego¼ szklanki cukru¾ szklanki mąki pszennej1 puszka gotowej masy krówkowej o smaku orzechowympolewa:3 łyżki wrzącej wody3 łyżki cukru pudru3 łyżki ciemnego, naturalnego kakao100 g masła lub margarynyWykonanie:Przygotowujemy ciasto. W misce ucieramy masło z cukrem i cukrem waniliowym i olejkiem waniliowym. Gdy powstanie z tego puszysta masa dodajemy mąkę. zagniatamy kruche ciasto. Blaszkę o wymiarach 12×30 wykładamy papierem do pieczenia, dno wyklejamy ciastem. Ciasto nakłuwamy widelcem, kładziemy na nie papier do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 30 minut, do zarumienienia. Studzimy.Masę krówkową wykładamy na ostudzone ciasto. Blachę wkładamy na godzinę do lodówki aby wszystko szybko stężało. Po tym czasie wyjmujemy i kroimy na wąskie paski ok. 2 cm. Przygotowujemy polewę na ciasto. Do rondelka wlewamy wrzącą wodę i rozpuszczamy w niej cukier puder. Następnie dodajemy masło lub margarynę pokrojoną w mała kostkę oraz kakao, mieszamy tak długo aż powstanie jednolita konsystencja. Zdejmujemy z ognia i zanurzamy batoniki. Wstawiamy do lodówki do momentu zastygnięcia polewy.