Wykonanie

Składniki:100 g miękkiego
masła lub
margaryny1
cukier waniliowy1 łyżka
olejku zapachowego waniliowego¼ szklanki
cukru¾ szklanki
mąki pszennej1 puszka gotowej masy krówkowej o smaku
orzechowympolewa:3 łyżki wrzącej
wody3 łyżki
cukru pudru3 łyżki ciemnego, naturalnego
kakao100 g
masła lub
margarynyWykonanie:Przygotowujemy ciasto. W misce ucieramy
masło z
cukrem i
cukrem waniliowym i
olejkiem waniliowym. Gdy powstanie z tego puszysta masa dodajemy
mąkę. zagniatamy kruche ciasto. Blaszkę o wymiarach 12×30 wykładamy papierem do pieczenia, dno wyklejamy
ciastem. Ciasto nakłuwamy widelcem, kładziemy na nie papier do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 30 minut, do zarumienienia. Studzimy.Masę
krówkową wykładamy na ostudzone ciasto. Blachę wkładamy na godzinę do lodówki aby wszystko szybko stężało. Po tym czasie wyjmujemy i kroimy na wąskie paski ok. 2 cm. Przygotowujemy polewę na ciasto. Do rondelka wlewamy wrzącą
wodę i rozpuszczamy w niej
cukier puder. Następnie dodajemy
masło lub
margarynę pokrojoną w mała kostkę oraz
kakao, mieszamy tak długo aż powstanie jednolita konsystencja. Zdejmujemy z ognia i zanurzamy batoniki. Wstawiamy do lodówki do momentu zastygnięcia polewy.