ßßß Cookit - przepis na Rybka /gładzica/ zapiekana w szpinaku pod beszamelem

Rybka /gładzica/ zapiekana w szpinaku pod beszamelem

nazwa

Wykonanie

Doskonała propozycja na kolację, lub obiad jest połączeniem białego mięsa ryby z zielonym, czosnkowym szpinakiem i aromatycznym sosem beszamelowym.
Jest to danie o zdecydowanym maślanym smaku , ale w tym przepisie tak właśnie ma być. Rybę można podać z dodatkiem ryżu , ziemniaczków , ze świeżym pieczywem lub z grzankami
-tak jak w moim przypadku.
Gładzica jest to płaska ryba z rodziny flądrowatych o bardzo delikatnym , chudym , smacznym mięsie, w którym/prwadopodobnie/ można wyczuć wyraźny zapach jodu . Ryba ta jest bardzo ceniona nie tylko ze względu na swoje walory smakowe, ale także odżywcze.
W/g tego przepisu można przygotować każdy inny gatunek ryby /dorsza ,solę lub mintaja/ i będzie smakowała równie wyśmienicie zakładając ,że lubimy szpinak i sos beszamelowy.
Składniki:
4 filety rybne/gładzica, sola, dorsz…../
2 łyżki masła /do smażenia i smarowania formy/
350 g ugotowanego szpinaku
2 ząbki czosnku
sól, pieprz do smaku
sos beszamelowy:
50 g masła
50 g maki pszennej
500 ml mleka
gałka muszkatołowa /do smaku/
½ łyżeczki curry
sól i pieprz
świeży koperek
Wykonanie:
Do powyższego przepisu potrzebujemy ok.350- 400 g szpinaku ugotowanego i odsączonego z wody. Może to być szpinak świeży, ale jeśli takiego nie mamy można użyć mrożonego.Na patelni roztopić masło, dodać pokrojony drobniutko czosnek, a następnie szpinak. Całość poddusić delikatnie na wolnym ogniu, doprawić do smaku solą i pieprzem .
Przygotować sos beszamelowy w/g przepisu/ tutaj . Dodatkowo doprawić przyprawą curry oraz dodać 1/2 łyżeczki koperku.
Umyte, osuszone filety przyprawić solą i pieprzem a następnie podsmażyć na maśle z obu stron do uzyskania złotego koloru .
Naczynie żaroodporne wysmarować delikatnie masłem, wyłożyć warstwę szpinaku ,a następnie płaty usmażonej ryby.
Całość przykryć sosem beszamelowym.
Rybę zapiekać w piekarniku przez ok. 20-25 min w temp.180- 200 st .
Po upieczeniu posypać obficie świeżym koperkiem.
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2011/05/rybka-gadzica-zapiekana-w-szpinaku-pod.html