Wykonanie

Doskonała propozycja na kolację, lub obiad jest połączeniem białego
mięsa ryby z zielonym,
czosnkowym szpinakiem i aromatycznym
sosem beszamelowym.Jest to danie o zdecydowanym maślanym smaku , ale w tym przepisie tak właśnie ma być.
Rybę można podać z dodatkiem
ryżu , ziemniaczków , ze świeżym
pieczywem lub z grzankami-tak jak w moim przypadku.Gładzica jest to płaska
ryba z rodziny flądrowatych o bardzo delikatnym , chudym , smacznym
mięsie, w którym/prwadopodobnie/ można wyczuć wyraźny zapach
jodu .
Ryba ta jest bardzo ceniona nie tylko ze względu na swoje walory smakowe, ale także odżywcze.W/g tego przepisu można przygotować każdy inny gatunek
ryby /dorsza ,
solę lub mintaja/ i będzie smakowała równie wyśmienicie zakładając ,że lubimy
szpinak i
sos beszamelowy.Składniki:

4 filety rybne/gładzica,
sola,
dorsz…../2 łyżki
masła /do smażenia i smarowania formy/350 g ugotowanego
szpinaku2 ząbki
czosnkusól,
pieprz do smaku
sos beszamelowy:50 g
masła50 g
maki pszennej500 ml
mlekagałka muszkatołowa /do smaku/½ łyżeczki
currysól i
pieprzświeży
koperekWykonanie:Do powyższego przepisu potrzebujemy ok.350- 400 g
szpinaku ugotowanego i odsączonego z
wody. Może to być
szpinak świeży, ale jeśli takiego nie mamy można użyć mrożonego.Na patelni roztopić
masło, dodać pokrojony drobniutko
czosnek, a następnie
szpinak. Całość poddusić delikatnie na wolnym ogniu, doprawić do smaku
solą i
pieprzem .Przygotować
sos beszamelowy w/g przepisu/ tutaj . Dodatkowo doprawić
przyprawą curry oraz dodać 1/2 łyżeczki
koperku.Umyte, osuszone filety przyprawić
solą i
pieprzem a następnie podsmażyć na
maśle z obu stron do uzyskania złotego koloru .Naczynie żaroodporne wysmarować delikatnie
masłem, wyłożyć warstwę
szpinaku ,a następnie płaty usmażonej
ryby.Całość przykryć
sosem beszamelowym.
Rybę zapiekać w piekarniku przez ok. 20-25 min w temp.180- 200 st .Po upieczeniu posypać obficie świeżym
koperkiem.

