Wykonanie
Opis:Pochodzenie grupy
krwi B: asymilator - adaptujący się do nowych warunków klimatycznych i mieszania się populacji; reprezentujący naturalne dążenie do większej równowagi
między napięciami mentalnymi a żądaniami systemu odpornościowego. Grupa B stanowi wyrafinowany wytwór w podróży ewolucyjnej, mający na celu połączenie rozbieżnych kultur i ludzi. Generalnie silne i czujne osoby z grupą
krwi B zazwyczaj potrafią stawiać
opór wielu najgroźniejszym chorobom typowym dla współczesnego życia, takim jak choroby
serca i rak. A nawet jeśli nabawią tych chorób, istnieje większe prawdopodobieństwo, że je zwyciężą.Osoby z grupą
krwi B jako że są nieco odrębne, wydają się bardziej podatne na egzotyczne zaburzenia systemu odpornościowego, takie jak stwardnienie rozsiane, toczeń i syndrom chronicznego zmęczenia. Osoby z grupą
krwi B starannie przestrzegające zalecanej diety często mogą obejść groźne choroby i żyć długo i w dobrym zdrowiu. Dieta dla grupy
krwi B jest zrównoważona i urozmaicona, obejmując szeroki wachlarz żywności. Reprezentuje wszystko to, co "najlepsze z królestwa zwierząt i roślin". Najbardziej sprzyjają tyciu
kukurydza, gryka,
soczewice,
orzeszki ziemne i siemię
sezamu. Każde z tych rodzajów żywności posiada inną lektynę, ale wszystkie wpływają na efektywność procesu metabolicznego, wywołując zmęczenie, zatrzymanie płynów i hipoglikemię - groźny spadek
cukru we
krwi po zjedzeniu posiłku.Problemem z "pasieniem się" - jedzeniem wielu małych posiłków w ciągu dnia polega na tym, że zakłóca się naturalne sygnały głodu wysyłane przez ciało; możesz czuć się głodny przez cały czas - a więc niezbyt pomocna sytuacja, jeżeli próbujesz stracić na wadze. Lektyna glutenowa dołącza się do problemów powodowanych przez inne rodzaje żywności zwalniające metabolizm. Kiedy żywność nie jest skutecznie trawiona i spalana jako paliwo dla ciała, jest magazynowana w postaci tłuszczu. Sam w sobie gluten pszeniczny nie atakuje grupy B tak groźnie, jak grupy 0. Jednak kiedy dodasz pszenice do mieszanki
kukurydzy,
soczewicy i
orzeszków ziemnych, efekt końcowy jest tak samo niszczący. Grupy B, które chcą stracić na wadze, powinny definitywnie unikać pszenicy. Jeśli osoby z grupa
krwi B przestają, spożywać żywność zawierająca toksyczne lektyny, to z powodzeniem udaje się im kontrolować wagę. Nie masz żadnych psychologicznych barier do utraty wagi, takich jak problemy z tarczycą, które mogą w tym przeszkadzać osobom z grupą
krwi 0. Także nie cierpisz na zaburzenia trawienne. Wszystko czego potrzebujesz, aby stracić na wadze - to trzymanie się diety. Niektórzy ludzie są zdziwieni, że chociaż zalecenia dietetyczne dla osób z grupa
krwi B zachęcają do spożywania
produktów mlecznych, to jednak nie mają oni problemów z kontrolą, wagi. Oczywiście, jeżeli jadasz w nadmiarze żywność wysokokaloryczną, na pewno będziesz przybierał na wadze! Ale umiarkowana konsumpcja
produktów mlecznych w rzeczywistości pomaga osobom z grupą,
krwi B w osiągnięciu równowagi metabolicznej. Prawdziwym winowajcą są te szczególne rodzaje żywności, które powstrzymują skuteczne wykorzystanie energii i sprzyjają gromadzeniu kalorii w postaci tłuszczu.Produkty, które należy spożywać oraz te, których powinno się unikać:
Mięsa i
dróbWskazane:
Baranina,
dziczyzna, jagnię,
królik.Unikać:
Bekonu, gęsi,
kaczki,
kurczaków,
kuropatwy,
przepiórek,
serc,
szynki,
wieprzowiny.
Owoce morzaWskazane: Aloza,
dorsz,
flądra, łupacz,
łosoś, jesiotr,
kawior,
makrela,
młode szczupaki,
morszczuk,
pstrąg morski,
sardynka,
szczupak,
sola.Unikać: Barakudy, bieługi,
homara,
ostryg,
ośmiornicy,
raka,
kraba,
krewetek,
łososia wędzonego,
małży,
okonia morskiego,
sardeli, skrzydelnika, omułków jadalnych,
ślimaków,
węgorza, żółwia, żab.
Jaja i
nabiałWskazane: Chude lub
2% mleko,
jogurt,
jogurt mrożony,
jogurt z
owocami,
kefir,
mleko owcze,
ser farmer,
ser feta,
ser mozzarella,
ser owczy,
ser ricotta,
serek wiejski.Unikać:
Lodów,
sera amerykańskiego,
sera blue,
sera string.
Oleje i tłuszczeWskazane:
Olej z
oliwek.Unikać:
Oleju bawełnianego,
oleju z
kukurydzy,
oleju krokoszowego,
oleju z
orzeszków ziemnych,
oleju sezamowego,
oleju słonecznikowego,
oleju canola.
Orzechy i pestkiWskazane: Większość
orzechów i pestek nie jest wskazana dla grupy B.Unikać:
Masła sezamowego,
masła słonecznikowego,
masła orzechowego,
orzechów nerkowca, nasion pinii,
orzechów pistacjowych,
maku, pestek dyni, pestek
słonecznika, siemienia,
sezamu.
Fasole i inne rośliny strączkoweWskazane:
Fasola czerwonej soi,
fasolka limejska,
fasolka navy,
fasolka nerkowata.Unikać:
Fasoli aduke, azuki, czarnej, "czarne oczko", pinto,
soczewicy amerykańskiej, czerwonej, zielonej.ZbożaWskazane: Orkisz,
otręby owsa,
otręby ryżowe, owsianka, proso,
ryż dmuchany.Unikać: Amarantu, gryki, jęczmienia, kremu z pszenicy, kukurydzianki, nasion pszenicy,
otrębów pszenicy,
płatków kukurydzianych,
siedem zbóż, żyta.
Chleb i grzankiWskazane:
Chleb z
brązowego ryżu,
chleb esseński,
chleb ezechiela, proso,
wafle ryżowe,
pieczywo chrupkie "Wasa".Unikać:
Bułek kukurydzianych,
chleba z
otrębów pszennych,
chleba wieloziarnistego, 100%
chleba żytniego, chrupek żytnich,
mąki durum,
obwarzanek, pełno
pszennego chleba.Ziarna i
makaronyWskazane:
Mąka z owsa,
mąka ryżowa.Unikać: Dzikiego
ryżu, gryki,
makaronu z
karczocha,
makaronu soba,
mąki kuskus,
mąki glutenowej,
mąki jęczmiennej,
mąki pszennej,
mąki pszennej bulgur,
mąki żytniej,
pszennej mąki durum.WarzywaWskazane:
Bakłażan,
botwinka,
brokuły,
buraki,
fasola limejska,
gorczyca,
grzyby shiitake,
kapusta bezgłowa,
kapusta biała,
kapusta chińska,
kapusta czerwona,
kalafior,
marchew,
pasternak,
pietruszka,
papryka czerwona,
papryka zielona,
papryka żółta, słodkie
ziemniaki.Unikać:
Awokado, dyni,
karczocha amerykańskiego,
karczocha jerozolimskiego,
kiełków mung,
kiełków rzodkiewki,
kukurydzy białej,
kukurydzy żółtej,
oliwek czarnych,
oliwek greckich,
oliwki hiszpańskiej,
oliwek zielonych,
pomidorów,
rzodkiewki, tempeh,
tofu.
OwoceWskazane:
Ananas,
banan, czarne
winogrona,
jeżyna,
papaja,
śliwki ciemne,
śliwki czerwone,
śliwki zielone,
winogrona.Unikać:
Granatów, karamboli, opuncji,
orzechów kokosowych,
rabarbaru.
Soki i
napojeWskazane:
Sok z ananasa, sok z
kapusty, sok z papai, sok z
winogron, sok z
żurawiny.Unikać:
Soku pomidorowego.
PrzyprawyWskazane:
Curry,
chrzan,
imbir,
pieprz cayenne,
pietruszka.Unikać:
Cynamonu, czarnego mielonego
pieprzu, esencji migdałowej, korzennika lekarskiego,
pieprzu białego,
skrobi kukurydzianej, słodu jęczmiennego,
syropu kukurydzianego, tapioki,
żelatyny.
Herbatki ziołoweWskazane:
Imbir, lukrecja, liście
malin,
mięta pieprzowa,
owoce dzikiej róży,
pietruszka,
szałwia, żeń-szeń.Unikać: Aloesu, chmielu, czerwonej koniczyny, dziewanny, goryczki,
kozieradki pospolitej, lipy, podbiału,
rabarbaru, senesu, tasznika pospolitego, znamion
kukurydzy.UżywkiWskazane: Zielona
herbata.Unikać: Coca-coli,
likierów destylowanych,
napojów gazowanych,
wody Seltzera,
wody sodowej.Inne
przyprawyWskazane:
Przyprawy są zasadniczo albo obojętne, albo też szkodliwe dla wszystkich grup.Unikać:
Ketchupu.Produkty zalecane w diecie (sprzyjające spadkowi wagi):Zielone warzywa - pomagająca w efektywnym metabolizmie,
Mięso - pomagająca w efektywnym metabolizmie,
Jaja i niskotłuszczowe
produkty mleczne - pomagająca wefektywnym metabolizmie,Wątroba - pomagająca w efektywnym metabolizmie,
Herbata z lukrecji - przeciwdziała hipoglikemii.Produkty niezalecane w diecie (sprzyjające wzrostowi wagi):
Kukurydza - zakłóca efektywność insuliniczną, spowalnia tempo metabolizmu, przyczyna hipoglikemii,Rośliny strączkowe - zakłócają właściwe przyswajanie żywności, spowalniają tempo metabolizmu, przyczyna hipoglikemii,
Orzeszki ziemne - zakłócają efektywność metabolizmu, zakłócają funkcje wątroby, przyczyna hipoglikemii,Siemię
sezamu - spowalniają tempo metabolizmu, przyczyna hipoglikemii,Gryka - zakłóca trawienie, spowalnia tempo metabolizmu przyczyna hipoglikemii,Pszenica - zakłóca procesy trawienne i metaboliczne, powoduje, że żywność jest składowana w organizmie w postaci tłuszczu, zamiast być przekształcana w energię.