ßßß
Dziś trochę o sposobie żywienia, który stosowałam kilka lat temu i przyniósł on pożądane efekty. Jest o to dieta – żyj zgodnie ze swoją grupą krwi .Dieta ta ma nam przede wszystkim dać wzrost zadowolenia z życia. Więcej humoru, mniej stresów, ale u mnie ze względu na rodzaj mojej grupy krwi – przyniosła także efekt powolnego chudnięcia, pewnie ze względu na pokarmy, które według tej diety są szkodliwe dla mnie. Zachęcam do lektury i spróbowania tego sposobu odżywiania. Dieta powinna być świadomym sposobem odżywiania, który wprowadzamy do naszego życia, wybierając produkty dla nas dobre, a eliminując szkodzące naszemu ciału. Nie liczymy w niej kalorii. Osobiście znajduję w niej jedną wadę i jest ona związana w sumie z położeniem naszego kraju oraz dostępnością składników. Wiele zalecanych produktów dla danej grupy krwi to np. ryby, dziczyzna, króliki, baranina, bażanty, przepiórki – często trudno dostępne świeże lub mrożone, a przy tym drogie, a tak popularna w Polsce wieprzowina jest po prostu niewskazana przy wszystkich grupach krwi. I choć zgadzam się z założeniami diety – dość ciężko jest ją stosować w pełni. Wiem tylko, iż nie jem wieprzowiny od dobrych kilku lat (z małymi wyjątkami raz na kilka miesięcy spaghetti czy schab) i o wiele lepiej się czuję. Moja grupa krwi to AB - najrzadziej spotykana;)Sposób wyboru i eliminacji produktowa dla każdej z 4 grup krwi opiera się na tym, aby jeść produkty, które dobrze przyswajamy i trawimy.Krew pełni w naszym organizmie tak wielką funkcję i uczestniczy w tak wielu procesach (transport tlenu i substancji odżywczych, pozbywanie się odpadów powstających w procesie przemiany materii, sterowanie systemem odpornościowym itp.). Dobrze dobrane pokarmy będą zawierać substancje identyfikowane przez nasz układ immunologiczny jako przyjazne czy obojętne, a nie jako wrogie. A gdy nasz organizm odpowiednio reaguje my także czujemy pozytywną energię.Dobrym systemem jest unikanie składników niewskazanych i układanie naszej diety z produktów wskazanych i neutralnych. Nie musimy, wręcz nie powinniśmy zjadać na siłę jak najwięcej produktów wskazanych w początkowej fazie diety. Wtedy uznamy dietę za uciążliwą i znudzimy się szybko produktami. Poniżej znajdziecie szczegółowy opis grupy 0 ze wskazanymi produktami oraz przykładowym przepisem. W kolejnych artykułach opiszę pozostałe 3 grupy krwi.Grupa krwi 0 – posiada ją ponad 40% ludzi na świecie. Osoby z grupą krwi 0 to prawdziwi mięsożercy, którzy odziedziczyli wraz z tą grupą krwi tężyznę fizyczną, silny układ odpornościowy oraz prawidłowo funkcjonujący układ trawienny. Tzw. „myśliwi” odznaczają się wyjątkowo wysokim poziomem kwasu żołądkowego - dlatego tak łatwo przychodzi im trawienie i przyswajanie składników zawartych w mięsie.Grupa 0 dobrze rozwija się na diecie bogatej w białka zwierzęce, mogą także spożywać wszystkie rodzaje drobiu. Wegetarianie z tą grupą krwi – chcący wrócić do jedzenie mięsa winni przyzwyczaja się do niego stopniowo w małych porcjach. Jeśli ktoś nie chce jeść mięsa Dr Peter J.D’Adamo poleca z ioło o nazwie coleus forskoli, które podnosi poziom energii u osób z 0-ką. Zioło można spożywać w połączeniu z rybami oraz drobiem.Dodatki wskazane przy grupie krwi 0Herbatki ziołoweCayenne, chmiel, gwiazdnica pospolita, imbir, lipa, mięta pieprzowa, mniszek lekarski, morwa, owoce dzikiej róży, pietruszka, czerwony wiązprzyprawyChleb świętojański, curry, rodymenia, miso, tamari, chrzanDodatki słodząceCukier nierafinowany, melasa, miód, syrop klonowy, syrop z brązowego ryżOcty sosy olejeOlej canola, olej lniany, sezamowy, oliwa z oliwek, tamarizbożaJagody orkiszu, kasza, orkisz, proso, Quinna, żytomąkaŻytnia, orkiszowaPrzetwory zbożoweAmarant, dmuchany ryż, krem ryżowy, orkiszmakaronyQuinna, ryżowy, orkiszowyOrzechy i pestkiOrzech włoski, pestki dyniFasole i inne rośliny strączkoweFasola adzuki, pinto i groch „czarne oczko”Produkty wskazaneDużo czerwonego mięsa i rybOlej z pestek dyni i oliwekWarzywa strączkowe, cebulowe i dyniowate + wszystkie zieloneWszelkie śliwki, morele i figiZ napoi: mięta, lipa dzika róża, sok z ananasa, wiśni i śliwekProdukty neutralneDrób i ryby: flądra, karp, węgorze, sery i masłoPopularne olejeMigdały, chleb orkiszowy i żytniCukinia,buraki,kiełki,marchewka,ogórek,oliwki,papryka,pomidory,szparagiArbuz, banan, winogrono, cytryna, grejpfrut, gruszka, jabłko, kiwi, maliny, pestkowceZielona herbata, sok grejpfrutowy, pomidorowy, marchwiowy, piwo oraz winoProdukty niewskazaneŻółty ser, śmietana oraz zbożaWieprzowina, śledź, łosoś wędzonyOrzechy nerkowca, kokosy, pistacjePieczywo wieloziarnisteWarzywa kapustne, pieczarki, kukurydza, ziemniaki, awokadoOwoce bez dużych pestekNapoje gazowane, czarna herbata, kawa, sok jabłkowy i pomarańczowyPodział na konkretne produkty wskazane, neutralne i szkodzące nam jest bardziej rozległy – dlatego odsyłam do książki – źródła lub czekam na pytania z chęcią pomogę;)Przykładowym daniem dla osób z tą grupą krwi może być stek z sosem żurawinowym czy fasolka po bretońsku na którą przepis jak jeszcze zdążę zamieszczę dziś!W kolejnych artykułach znajdziecie informacje oraz przepisy dla pozostały grup krwi – dlatego zapraszam;))Źródło: „Gotuj zgodnie ze swoją grupą krwi” Dr Peter J.D’Adamo, C. Whitney