Wykonanie
Jedno z ulubionych ciast. Karpatka . Dwie warstwy parzonego ciasta i krem. Dużo budyniowego kremu. To klasyka, do której chyba nie trzeba zachęcać. Moja wersja kremu lekko alkoholowa, ale można oczywiście
alkohol pominąć.
Karpatka1 szklanka
mąki125 g
masła5 jaj1 szklanka
wodykrem:250 g
masła500 ml
mleka3
żółtka3 łyżki
mąki ziemniaczanej2 łyżki
mąki pszennej1/2 szklanki
cukru2 łyżki
cukru waniliowego3 łyżki
rumu (opcjonalnie)
cukier puder do posypania
Masło rozpuszczamy w rondlu, dodajemy
wodę i
mąkę, podgrzewamy, aż ciasto zacznie odchodzić od garnka. Schładzamy.Piekarnik nagrzewamy do 180 st C , blaszkę o wymiarach 33 na 20 cm smarujemy
masłem i lekko posypujemy
mąką.Do wystudzonej masy dodajemy po jednym
jajku i ucieramy. Dzielimy na 2 części. Jedną część wykładamy do blaszki i pieczemy ok 20 minut. Czynność powtarzamy z drugą częścią ciasta. Zostawiamy do ostudzenia. W międzyczasie przygotowujemy krem. Odlewamy pół szklanki
mleka. Resztę
mleka z
cukrem gotujemy. Do
mleka w szklance dodajemy
mąki i ubite
żółtka. Mieszamy. Dodajemy do prawie gorącego
mleka i cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia. Chwilę gotujemy. Ugotowany
budyń odstawiamy do wystudzenia. Bardzo miękkie
masło ucieramy. Dodajemy stopniowo po łyżce budyniu. Na końcu dodajemy
alkohol i mieszamy. Krem budyniowy rozsmarowujemy na jednej części ciasta, przykrywamy drugą częścią. Kroimy na kwadraty. Przed podaniem wierzch posypujemy
cukrem pudrem.