Wykonanie
Potrawka z
kurczaka to kolejna zmora mojego dzieciństwa. Może byłam niejadkiem, a może od tej jakże pysznej i prostej polskiej potrawy odstraszały mnie pływające w sosie kawałki skóry i trafiająca się czasami kość? Dzisiaj w mojej potrawce na próżno by szukać skóry czy jakichś innych niemiłych niespodzianek. Dbam, by
mięso było starannie oddzielone od skóry i kości. I gdy decyduję się na rosół gotowany na udach, wiadomo, że na drugie będzie potrawka. Mięciutkie kurze
mięso w delikatnym, maślanym sosie, muśniętym delikatnie
przyprawą curry.Przepis dodaję do akcji Gotujemy po polsku, której patronuje zPierwszegoTłoczenia

Przepis na potrawkę z
kurczaka2 udka kurze ugotowane, z rosołu1 ugotowana
marchewka, z rosołu
ziele angielskieliść laurowy2 łyżki
maki2 łyżki
masłaśmietana1 -2 łyżeczki
przyprawy currysól i
pieprz1 łyżka wazowa rosołu, plus
wodaUgotowane
mięso(najlepiej z rosołu) oddzielamy od kości, zalewamy niewielką ilością
wody i 1 łyżką wazową rosołu. Dodajemy pokrojoną, ugotowaną
marchewkę,
liść laurowy i
ziele angielskie. Gotujemy ok 15 minut. Przyprawiamy
curry,
solą i
pieprzem, zaprawiamy
mąką rozprowadzoną w niewielkiej ilości
wody. Chwilę jeszcze gotujemy po czym dodajemy
masło i
śmietanę.