Wykonanie
Coś naprawdę fajnego na obiad. Rolada z
mielonego mięsa z
pieczarkowo-
paprykowym nadzieniem. Do tego stopnia pyszna i nieskomplikowana, że postanowiłam częściej ją powtarzać. Jak na razie robiłam dwukrotnie, choć za pierwszym razem z nieco innym farszem. Wszystkim nam bardzo smakowała. A zwinięcie takiej rolady, to naprawdę nic trudnego nawet dla początkującego kucharza. Polecam.


500 g
mięsa mielonego wieprzowego (u mnie wołowe)2
jajka1 czerstwa
bułka, namoczona i odciśnięta
sól,
pieprz i
majeranek do smaku
tarta bułka, do posypaniafarsz:1 średniej wielkości
marchewka1/2 strąka
czerwonej papryki1 duży
por200 g
pieczareksól,
pieprz,
zioła prowansalskieodrobina
oleju do skropieniaPiekarnik nastawiamy na 200 st C
Mięso mielone wyrabiamy bardzo dokładnie z
jajkami, odciśniętą
bułką tartą i
przyprawami.Składniki farszu kroimy w kostkę i podsmażamy na
oleju. Studzimy. Na papier do pieczenia sypiemy
bułkę tartą(sporo) i wykładamy na nią
mięso mielone. Delikatnie wałkujemy na prostokąt(łatwo jest zrobić to za pomocą rąk).Na
mięsie układamy zimny farsz tak, aby z jednego
boku było więcej wolnego miejsca. Pomagając sobie papierem zwijamy roladę, dość mocno ją dociskając. Oba końce rolady zwijamy, aby zapobiec wyciekaniu farszu.Wkładamy roladę do foremki, złączeniem do dna i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok 1 godziny. W trakcie pieczenia można polać wierzch rolady odrobina
oleju.Po upieczeniu pozostawiamy w foremce przez 10 minut. Wyjmujemy, kroimy na plastry i podajemy.Przepis Krystyny9 MniamMniam