ßßß Cookit - przepis na Rolada z mielonego mięsa

Rolada z mielonego mięsa

nazwa

Wykonanie

Coś naprawdę fajnego na obiad. Rolada z mielonego mięsa z pieczarkowo-paprykowym nadzieniem. Do tego stopnia pyszna i nieskomplikowana, że postanowiłam częściej ją powtarzać. Jak na razie robiłam dwukrotnie, choć za pierwszym razem z nieco innym farszem. Wszystkim nam bardzo smakowała. A zwinięcie takiej rolady, to naprawdę nic trudnego nawet dla początkującego kucharza. Polecam.
500 g mięsa mielonego wieprzowego (u mnie wołowe)
2 jajka
1 czerstwa bułka, namoczona i odciśnięta
sól, pieprz i majeranek do smaku
tarta bułka, do posypania
farsz:
1 średniej wielkości marchewka
1/2 strąka czerwonej papryki
1 duży por
200 g pieczarek
sól, pieprz, zioła prowansalskie
odrobina oleju do skropienia
Piekarnik nastawiamy na 200 st C
Mięso mielone wyrabiamy bardzo dokładnie z jajkami, odciśniętą bułką tartą i przyprawami.
Składniki farszu kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Studzimy. Na papier do pieczenia sypiemy bułkę tartą(sporo) i wykładamy na nią mięso mielone. Delikatnie wałkujemy na prostokąt(łatwo jest zrobić to za pomocą rąk).
Na mięsie układamy zimny farsz tak, aby z jednego boku było więcej wolnego miejsca. Pomagając sobie papierem zwijamy roladę, dość mocno ją dociskając. Oba końce rolady zwijamy, aby zapobiec wyciekaniu farszu.
Wkładamy roladę do foremki, złączeniem do dna i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok 1 godziny. W trakcie pieczenia można polać wierzch rolady odrobina oleju.
Po upieczeniu pozostawiamy w foremce przez 10 minut. Wyjmujemy, kroimy na plastry i podajemy.
Przepis Krystyny9 MniamMniam
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2011/06/rolada-z-mielonego-miesa.html