Wykonanie
Śniadanie na słodko??... Nie przejęłam się tonem zdziwienia w głosie i grymasem lekkiej niechęci na twarzy. Korzystając z wolnego dnia usmażyłam pancaksy . Na śniadanie. Wkroiłam w nie
owoc mango, przyozdobiłam kleksem
jogurtu i plastrami tego
słonecznego owocu... i podałam. Reakcja??...Chyba wyrósł poważny konkurent dla niedzielnej jajecznicy...Przepis z "
Home Cooking " Rachel Allen


150 g
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki
sody50 g drobnego
cukru2
jajka150 g
maślanki lub kwaśnego
mleka( u mnie
jogurt)25 g
masła, rozpuszczonego i wystudzonego1 duże
mangoolej do smażenia
cukier puder do posypania
Mąkę,
proszek do pieczenia i
sodę przesiewamy do dużej miski i mieszamy z
cukrem.
Jajka,
maślankę(
zsiadłe mleko lub
jogurt) oraz rozpuszczone
masło ubijamy w innej misce i dodajemy do suchych składników, dalej ubijając na gładką masę.Masa jest gotowa do smażenia. Możemy placuszki smażyć od razu, lub wstawić na noc do lodówkiDo masy dodajemy pokrojone w kostkę
mango i mieszamy.Patelnię rozgrzewamy, smarujemy cienką warstwą
oleju. Nakładamy czubatą łyżkę ciasta(jednorazowo smażymy 4 takie placki) i smażymy ok 1-2 minuty z jednej strony, gdy zaczną pojawiać się bąbelki placki przewracamy za pomocą
łopatki i smażymy z drugiej strony, również ok 1-2 minut.Powtarzamy czynność z pozostałymi plackami. Podajemy posypane
cukrem pudrem lub z plastrami
mango i kleksem
jogurtu(lub
śmietany).