Jak co roku u mnie o tej porzeczerwona porzeczka w natarciu. Trochę wykorzystam do wypieków a z reszty postanowiłam zrobić dżemy... może jeszcze sok, zobaczymy. Dzisiaj muffinki z niewielką ilością tych owoców. Szybkie w przygotowaniu, słodycz dla mnie w sam raz, świetne do kawki i herbatki oczywiście w takie upały mrożonej :) Przepis z bloga What`s cooking ?Składniki : ( na 12 sztuk )250 g mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody2 jaja250 g maślanki ( może być jogurt )100 g cukru75 ml olejugarść czerwonej porzeczkicukier puder do posypaniaW jednej misce mieszamy mąkę, proszek i sodę.W drugiej ucieramy jaja z cukrem. Dodajemy maślankę, olej, mieszamy. Wsypujemy suche składniki i mieszamy do połączenia. Dodajemy porzeczkę, mieszamy szpatułka lub łyżka. Masę rozkładamy na 12 foremek do muffinek. Pieczemy w 180°C przez 20-25 minut do tzw. suchego patyczka. Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem.Smacznego :)