Wykonanie
Co jakiś czas robię naleśniki tradycyjne albo w formie placuszków z gęstszego ciasta. Tym razem postanowiłam wypróbować przepis na amerykańskie pancakes, na które przepis znalazłam tutaj . Placuszki wyszły pyszne, słodkie i puszyste. Ja moje pancakes polałam
polewą czekoladową, ale często podaje się je polane
miodem albo
syropem klonowym.Składniki:1 i ¼ szklanki
mąki1 i ¼ szklanki
maślanki1
jajko¼ szklanki
cukru pudru¼ szklanki
oleju1 czubata łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody oczyszczonejszczypta
soliWykonanie:Wszystkie składniki zmiksować do uzyskania gładkiego ciasta gęstości
śmietany.Smażyć na suchej rozgrzanej patelni z obu stron na złoty kolor. Placuszki przewracać na druga stronę gdy na cieście pojawią się widoczne pęcherzyki.