Wykonanie
Cóż tak nie wpływa na dobre samopoczucie jak świeże, pyszne śniadanie z samego rana? Dlatego pierwszy posiłek dzisiejszego dnia to typowe amerykańskie naleśniki w wersji podstawowej, czyli pancakes lub, jak kto woli, pankejki.
składniki:550 g
mąki60 ml
oleju3 łyżki
cukru750 ml
maślanki2 łyżeczki
sody oczyszczonej4 roztrzepane
jajka2 łyżeczki
proszku do pieczeniaNie mogło być prościej... wszystkie składniki umieścić w dużej misce i wymieszać. Nie mieszać zbyt długo, grudki mogą pozostać. Ciasto odstawić przynajmniej na ok. 30 minut lub na całą dobę. Naleśniki smażyć na suchej patelni (wtedy ich powierzchnia będzie równomiernie i łagodnie przyrumieniona). Przerzucić na drugą stronę, kiedy na powierzchni surowego ciasta zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza. Smażyć na złoty kolor. Podawać z nutellą,
syropem klonowym/miodem,
bitą śmietaną,
cukrem pudrem,
owocami i innymi dodatkami.Smacznego! :)