Wykonanie

Print RecipeDanie DeseryKuchnia AmerykańskaPorcje Czas przygotowania12 babeczek 10 minutCzas gotowania20 minutPorcje Czas przygotowania12 babeczek 10 minutCzas gotowania20 minut

Muffiny z
czekoladąPrint RecipeDanie DeseryKuchnia AmerykańskaPorcje Czas przygotowania12 babeczek 10 minutCzas gotowania20 minutPorcje Czas przygotowania12 babeczek 10 minutCzas gotowania20 minutSkładniki2 szklanki
mąki1 szklanka
cukru(można mniej jeśli wolimy mniej słodkie)3/4 szklanki
mleka(może być
jogurt lub
maślanka wtedy 1 szklanka)1/4 szklanki
oleju lub roztopione
masło2 szt.
jajek rozm. L/XL(jeśli rozmiar M dodajemy 3 szt.)1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody oczyszczonej(lub
proszku do pieczenia)1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego(opcjonalnie)150 g
czekolady(drobno pokrojonej)Porcje: babeczekSposób przygotowaniaPiekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Suche składniki (poza
czekoladą)mieszamy ze sobą w misce.Do suchych produktów dodajemy
mleko, tłuszcz,
jajka oraz ekstrakt
waniliowy. Mieszamy łyżką lub trzepaczką (może być mikserem ale na wolnych obrotach). Cała tajemnica tkwi w tym aby nie napowietrzyć za bardzo ciasta. Ciasto nie powinno być za rzadkie, jeśli tak jest dodajemy
mąki. Kiedy ciasto jest za gęste (przypomina
pure ziemniaczane) dodajemy odrobinę
mleka.Są dwa sposoby dodawania
czekolady. Możemy ją wymieszać z
ciastem lub nałożyć część ciasta do foremek, wrzucić
czekoladę, przykryć
ciastem i znowu wrzucić
czekoladę. Ja robię czasem tak, czasem tak :) i za każdym razem wychodzi inaczej (
magia muffinów).Ciasto nakładamy do 3/4 wysokości foremki. Pieczemy 20 minut do suchego patyczka.Recipe NotesAby zrobić muffiny potrzebujemy specjalnej formy oraz papierków (papilotek). Przy formach silikonowych nie potrzebne są papilotki (ja jednak dodaję dla efektu wizualnego). Istnieją również foremki papierowe, które "same
stoją" po nałożeniu ciasta i do nich nie wymagana jest już forma.Share this Recipe