ßßß
Print RecipeDanie DeseryKuchnia AmerykańskaPorcje Czas przygotowania12 babeczek 10 minutCzas gotowania20 minutPorcje Czas przygotowania12 babeczek 10 minutCzas gotowania20 minut
Muffiny z czekoladąPrint RecipeDanie DeseryKuchnia AmerykańskaPorcje Czas przygotowania12 babeczek 10 minutCzas gotowania20 minutPorcje Czas przygotowania12 babeczek 10 minutCzas gotowania20 minutSkładniki2 szklanki mąki1 szklanka cukru(można mniej jeśli wolimy mniej słodkie)3/4 szklanki mleka(może być jogurt lub maślanka wtedy 1 szklanka)1/4 szklanki oleju lub roztopione masło2 szt. jajek rozm. L/XL(jeśli rozmiar M dodajemy 3 szt.)1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka sody oczyszczonej(lub proszku do pieczenia)1 łyżeczka ekstraktu waniliowego(opcjonalnie)150 g czekolady(drobno pokrojonej)Porcje: babeczekSposób przygotowaniaPiekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Suche składniki (poza czekoladą)mieszamy ze sobą w misce.Do suchych produktów dodajemy mleko, tłuszcz, jajka oraz ekstrakt waniliowy. Mieszamy łyżką lub trzepaczką (może być mikserem ale na wolnych obrotach). Cała tajemnica tkwi w tym aby nie napowietrzyć za bardzo ciasta. Ciasto nie powinno być za rzadkie, jeśli tak jest dodajemy mąki. Kiedy ciasto jest za gęste (przypomina pure ziemniaczane) dodajemy odrobinę mleka.Są dwa sposoby dodawania czekolady. Możemy ją wymieszać z ciastem lub nałożyć część ciasta do foremek, wrzucić czekoladę, przykryć ciastem i znowu wrzucić czekoladę. Ja robię czasem tak, czasem tak :) i za każdym razem wychodzi inaczej (magia muffinów).Ciasto nakładamy do 3/4 wysokości foremki. Pieczemy 20 minut do suchego patyczka.Recipe NotesAby zrobić muffiny potrzebujemy specjalnej formy oraz papierków (papilotek). Przy formach silikonowych nie potrzebne są papilotki (ja jednak dodaję dla efektu wizualnego). Istnieją również foremki papierowe, które "same stoją" po nałożeniu ciasta i do nich nie wymagana jest już forma.Share this Recipe