ßßß Cookit - przepis na Kakaowe muffiny z piegami z białej czekolady

Kakaowe muffiny z piegami z białej czekolady

nazwa

Wykonanie

Print Recipe
Danie Desery
Kuchnia Amerykańska
Porcje Czas przygotowania
12 babeczek 10 minut
Czas gotowania
20 minut
Porcje Czas przygotowania
12 babeczek 10 minut
Czas gotowania
20 minut
Kakaowe muffiny z piegami z białej czekolady
Print Recipe
Danie Desery
Kuchnia Amerykańska
Porcje Czas przygotowania
12 babeczek 10 minut
Czas gotowania
20 minut
Porcje Czas przygotowania
12 babeczek 10 minut
Czas gotowania
20 minut
Składniki
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
3/4 szklanki mleka(może być jogurt lub maślanka wtedy 1 szklanka)
1/4 szklanki oleju lub roztopione masło
2 szt. jajek rozm. L/XL(jeśli rozmiar M dodajemy 3 szt.)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej(lub proszku do pieczenia)
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego(opcjonalnie)
2 łyżki kakao
150 g białej czekolady(drobno pokrojonej lub groszki)
Porcje: babeczek
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Suche składniki (poza czekoladą)mieszamy ze sobą w misce.
Do suchych produktów dodajemy mleko, tłuszcz, jajka oraz ekstrakt waniliowy. Mieszamy łyżką lub trzepaczką (może być mikserem ale na wolnych obrotach). Cała tajemnica tkwi w tym aby nie napowietrzyć za bardzo ciasta. Kiedy ciasto jest za rzadkie (jak ciasto naleśnikowe) dodajemy mąki. Kiedy ciasto jest za gęste (przypomina pure ziemniaczane) dodajemy odrobinę mleka. Dodajemy czekoladę.
Ciasto nakładamy do 3/4 wysokości foremki. Pieczemy 20 minut do suchego patyczka.
Share this Recipe
Źródło:http://wypiekirumience.pl/przepisy/kakaowe-muffiny-piegami-bialej-czekolady