Wykonanie

Print RecipeDanie DeseryKuchnia AmerykańskaPorcje Czas przygotowania12 babeczek 10 minutCzas gotowania20 minutPorcje Czas przygotowania12 babeczek 10 minutCzas gotowania20 minut
Kakaowe muffiny z piegami z
białej czekoladyPrint RecipeDanie DeseryKuchnia AmerykańskaPorcje Czas przygotowania12 babeczek 10 minutCzas gotowania20 minutPorcje Czas przygotowania12 babeczek 10 minutCzas gotowania20 minutSkładniki2 szklanki
mąki1 szklanka
cukru3/4 szklanki
mleka(może być
jogurt lub
maślanka wtedy 1 szklanka)1/4 szklanki
oleju lub roztopione
masło2 szt.
jajek rozm. L/XL(jeśli rozmiar M dodajemy 3 szt.)1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody oczyszczonej(lub
proszku do pieczenia)1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego(opcjonalnie)2 łyżki
kakao150 g
białej czekolady(drobno pokrojonej lub
groszki)Porcje: babeczekSposób przygotowaniaPiekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Suche składniki (poza
czekoladą)mieszamy ze sobą w misce.Do suchych produktów dodajemy
mleko, tłuszcz,
jajka oraz ekstrakt
waniliowy. Mieszamy łyżką lub trzepaczką (może być mikserem ale na wolnych obrotach). Cała tajemnica tkwi w tym aby nie napowietrzyć za bardzo ciasta. Kiedy ciasto jest za rzadkie (jak ciasto naleśnikowe) dodajemy
mąki. Kiedy ciasto jest za gęste (przypomina
pure ziemniaczane) dodajemy odrobinę
mleka. Dodajemy
czekoladę.Ciasto nakładamy do 3/4 wysokości foremki. Pieczemy 20 minut do suchego patyczka.Share this Recipe