ßßß
Print RecipeDanie DeseryKuchnia AmerykańskaPorcje Czas przygotowania12 babeczek 10 minutCzas gotowania20 minutPorcje Czas przygotowania12 babeczek 10 minutCzas gotowania20 minut
Kakaowe muffiny z piegami z białej czekoladyPrint RecipeDanie DeseryKuchnia AmerykańskaPorcje Czas przygotowania12 babeczek 10 minutCzas gotowania20 minutPorcje Czas przygotowania12 babeczek 10 minutCzas gotowania20 minutSkładniki2 szklanki mąki1 szklanka cukru3/4 szklanki mleka(może być jogurt lub maślanka wtedy 1 szklanka)1/4 szklanki oleju lub roztopione masło2 szt. jajek rozm. L/XL(jeśli rozmiar M dodajemy 3 szt.)1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka sody oczyszczonej(lub proszku do pieczenia)1 łyżeczka ekstraktu waniliowego(opcjonalnie)2 łyżki kakao150 g białej czekolady(drobno pokrojonej lub groszki)Porcje: babeczekSposób przygotowaniaPiekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Suche składniki (poza czekoladą)mieszamy ze sobą w misce.Do suchych produktów dodajemy mleko, tłuszcz, jajka oraz ekstrakt waniliowy. Mieszamy łyżką lub trzepaczką (może być mikserem ale na wolnych obrotach). Cała tajemnica tkwi w tym aby nie napowietrzyć za bardzo ciasta. Kiedy ciasto jest za rzadkie (jak ciasto naleśnikowe) dodajemy mąki. Kiedy ciasto jest za gęste (przypomina pure ziemniaczane) dodajemy odrobinę mleka. Dodajemy czekoladę.Ciasto nakładamy do 3/4 wysokości foremki. Pieczemy 20 minut do suchego patyczka.Share this Recipe