Wykonanie
To moje pierwsze hot cross buns czyli bułeczki z krzyżem, choć znane mi od dawna, bo w Anglii, choć to tradycyjne angielskie wielkanocne bułeczki, można je kupić przez cały rok. Lekko słodkie, mocno przyprawione, z wybijającym się smakiem
goździków i kandyzowaną skórką. Chociaż nie wyszła mi pasta(za rzadka) a bułeczki popękały, to jednak nie przeszkodziło to w degustacji pięknie wyrośniętych i smacznych, korzennych bułeczek. Na pewno wypróbuję jeszcze nie jeden przepis na te bułeczki.

1 łyżeczka
drożdży instant500g (4 szklanki)
mąki125 ml
wody, ciepłej1 łyżeczka
soli1/4 łyżeczki
cynamonu1/4 łyżeczki mielonych
goździków1/4 łyżeczki mielonego
ziela angielskiego50 g(1/4 szklanki)
cukru50 g kurantek(małych, ciemnych
rodzynek)25 g kandyzowanej
skórki pomarańczowej25 g kandyzowanej
skórki cytrynowej50 g
masła, rozpuszczonego1
jajko125 ml(1/2 szklanki)
mleka, ciepłego na krzyż:30 g (1/4 szklanki)
wody40 g(1/3 szklanki)
cukru pudru3 łyżki
wody(proponuję zmniejszyć, moja masa była za rzadka) na glazurę:4 łyżki
cukru4 łyżki
wodyDo dużej miski wsypujemy
makę, mieszamy z
drożdżami,
solą,
cynamonem goździkami i
zielem angielskim. Dodajemy 5o g
cukru, kurantki i kandyzowane skórki. Dobrze mieszamy.W środku mieszanki robimy wgłębienie i wlewamy w nie 125 ml ciepłej
wody i rozpuszczone
masło. Dodajemy
jajko i zagniatamy, dodając stopniowo ciepłe
mleko, gładkie, zwarte ciasto.Przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok 1 godzinę.Zagniatamy krótko ponownie i dzielimy na 10 równych części. Z każdej części tworzymy kulkę, lekko spłaszczamy i umieszczamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na kolejne 45 minut.Tępą strona noża odciskamy na wierzchu bułeczek krzyż.Piekarnik nastawiamy na 220 st CNa krzyż, mieszamy
mąkę,
cukier i
wodę(w przepisie 3 łyżki, polecam zacząć od 1 i stopniowo ewentualnie dodawać) tak, aby powstała gęsta pasta. Pastę wkładamy do woreczka z odciętym rożkiem i wypełniamy nią zaznaczony nożem krzyż.. Pieczemy 20-25 minut.Na glazurę, podgrzewamy
cukier z 4 łyżkami
wody, aż do rozpuszczenia
cukru. Smarujemy bułeczki i podajemy lekko ostudzone.

Przepis z książki "Taste. Baking"