Wykonanie
Jest w cieście
drożdżowym coś, co się kojarzy z domem dziecinnym, z ciepłem i bezpieczeństwem. Kawałek ciasta i
kakao lub
mleko mają w sobie coś prawdziwie kojącego. Oczywiście, z
kawą jest równie dobre.
Ciasto drożdżowe można upiec w dowolnej formie - a podłużnych keksówkach, w prostokątnej blaszce, w tortownicy lub w formie na babkę. Wówczas ładnie wygląda, gdy się ją polukruje. Przepis rodzinny połączony ze wskazówkami z książki "Kuchnia Neli" Anieli Rubinstein.

1 opakowanie
drożdży instant (7 g)1,5 szklanki ciepłego
mleka120 g
masła3 całe
jajka rozm. M + 3
żółtka(temperatura pokojowa, nie wprost z lodówki)1 szklanka
cukru1 szklanka
rodzynek1/2 łyżeczki
soliew.
skórka cytrynowa lub pomarańczowaok. 1 kg
mąki1 jajko+1 łyżeczka cukru+ 1 łyżka
wody do posmarowania ciasta
masło i
kasza manna do wysypania formy do pieczenia1.
Drożdże rozpuścić w 1/2 ciepłego
mleka wraz z łyżką
cukru i taką ilością
mąki, by ciasto miało konsystencję gęstej
śmietany. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 minut, aż
drożdże "ruszą".2. Dodać
jajka oraz
żółtka, pozostały
cukier,
rodzynki,
sól oraz
masło rozpuszczone w pozostałej połowie ciepłego
mleka. Mieszając, dodawać resztę
mąki. Wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto, w razie potrzeby podsypać więcej
mąki, lecz nie za dużo, by ciasto nie wyszło twarde. Ostateczna ilość
mąki zależy od rodzaju użytej
mąki i jej wilgotności. Ciasto pozostawić do wyrośnięcia na 1 i 1/2 godziny w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką by nie obeschło.3. Dzielimy wyrośnięte ciasto na 2 części. Każdą z nich dzielimy ponownie na 2 części. Z każdej części rolujemy w dłoniach wałek o długości naszej formy do pieczenia. Dwa z tych wałków skręcamy dookoła siebie (jakbyśmy pletli warkocz z 2 pasm), końce sklejamy. Umieszczamy w wysmarowanej
masłem i wysypanej
kaszą manną formie do pieczenia. Ciasto znacznie wyrasta, więc na tym etapie nie powinno zajmować więcej, niż 1/2 formy.Identycznie postępujemy z dwoma pozostałymi wałkami ciasta.Ciasto smarujemy za pomocą pędzelka
jajkiem rozmąconym z 1 łyżeczką
cukru i 1 łyżką
wody, pozostawiamy do wyrośnięcia na 1 i 1/2 godziny w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką by nie obeschło.(Tak zaplecione ciasto można umieścić zarówno w formie podłużnej, prostokątnej oraz w tortownicy. Ciasto do formy babkowej formujemy w jeden wałek)4. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez 25-30 minut, aż wierzch będzie rumiany a patyczek wbity w ciasto będzie suchy.Z tej ilości wychodzą dwie podłużne formy keksówki rozm. 30 cm x 10 cm.