ßßß Cookit - przepis na Luksusowe ciasto czekoladowe z nutą pomarańczy

Luksusowe ciasto czekoladowe z nutą pomarańczy

nazwa

Wykonanie

Ochota na czekoladowe wypieki wcale mi nie przeszła, więc kolejne ciasto. Znowu z mielonymi migdałami zamiast mąki. Bardzo bogate, bardzo wytrawne, wilgotne i odpowiednio słodkie. Może dlatego, że użyłam mocno czekoladowej czekolady, dawka charakterystycznej czekoladowej gorzkości jest w nim wręcz uderzająca. Myślę, że zaproponowane do podania truskawki i maliny, fajnie by tą dawkę czekolady złagodziły. To luksusowe czekoladowe ciasto, z lekką pomarańczową nutką polecam do powolnego delektowania się. Dla mnie pycha.
75 g masła, pokrojonego w kostkę plus dodatkowo do natłuszczenia
100 g czekolady (70 % kakao, ja użyłam 90 %), połamanej na kawałki
6 średnich jajek
225 g drobnego cukru trzcinowego
150 g mielonych migdałów, przesianych
starta skórka i sok z 1 pomarańczy
truskawki i maliny do podania, opcjonalnie
Piekarnik nastawiamy na 190 st C. Natłuszczamy tortownice o średnicy 20 , 5 cm i wykładamy papierem do pieczenia.
Rozpuszczamy masło i czekoladę w misce umieszczonej nad garnkiem z powoli gotującą się wodą, uważając, by miska nie dotykała wody. Zdejmujemy miskę z garnka i pozostawiamy do lekkiego ostygnięcia.
Jajka i cukier umieszczamy w dużej misce i ubijamy, aż potroi swoją objętość(ok 5-10 minut). Dodajemy mielone migdały skórkę i sok z pomarańczy i delikatnie mieszamy metalową łyżką.
Wlewamy 2/3 masy do przygotowanej foremki. Do pozostałej masy dodajemy rozpuszczoną czekoladę z masłem i mieszamy. Wylewamy ciemną masę na jasną i patyczkiem raz lub dwa "kręcimy" okrąg, do uzyskania efektu marmuru. Pieczemy 50-60 minut. Pozostawiamy w foremce do ostygnięcia.
Ostrożnie wyjmujemy ciasto z foremki. Podajemy z truskawkami i malinami.
Przepis z książki " Favourite Cakes, Bakes & Cupcakes" wydawnictwa Good Housekeeping.
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2011/03/luksusowe-ciasto-czekoladowe-z-nuta.html