ßßß Cookit - przepis na Łatwa tarta czekoladowo-pomarańczowa z truskawkami (bez jajek)

Łatwa tarta czekoladowo-pomarańczowa z truskawkami (bez jajek)

nazwa

Wykonanie

Łatwa dlatego,że nie trzeba robić i wstępnie wypiekać ciasta na tartę, a zrobienie nadzienia zajmie dosłownie 10 minut:) Ogólnie rzecz biorąc jest to tarta,której podstawę stanowią rozkruszone herbatniki z migdałami, z czekoladowym nadzieniem z odrobiną startej skórki pomarańczowej, a to wszystko podane ze świeżymi truskawkami. Jej bardzo dużym plusem jest to,że nie jest za słodka, gdyż używamy czekolady gorzkiej,wymieszanej ze śmietanką,która łagodzi jej smak. Tarta czekoladowa jest świetnym pomysłem na romantyczny deser, ten przepis i kilka innych pomysłów na romantyczne słodkości możecie odnaleźć tutaj .Polecam!
Składniki na podstawę:
150 g herbatników
50 g masła,roztopionego
50 g całych migdałów (ewentualnie mogą być też płatki)
Składniki na nadzienie:
200 g gorzkiej czekolady ( o zawartości kakao pow. 50%) posiekanej
300 ml śmietanki 18 %
skórka otarta z 1 pomarańczy
40 g masła
Do podania:
100 g truskawek pokrojonych na plasterki (lub więcej jak lubisz)
Przygotowanie podstawy:
Zmiksuj w blenderze herbatniki razem z migdałami na drobne okruszki.
Następnie na wolnych obrotach dolewaj roztopione masło,aż powstanie lekko wilgotna masa.
Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC, a w międzyczasie wylep powstałą masą okrągłą formę do tarty o średnicy ok.26 cm (najlepiej z wyjmowanym dnem) i wstaw do lodówki na 20 min.
Po tym czasie włóż do piekarnika i piecz 12-15 minut,następnie wyjmij do ostudzenia.
Przygotowanie nadzienia:
W rondelku najlepiej z grubym dnem podgrzej 200 ml śmietanki, do momentu pierwszych bąbelków zapowiadających wrzenie.
Dodaj czekoladę i masło,mieszając trzepaczką doprowadź do ich rozpuszczenia cały czas podgrzewając.
Następnie dodaj skórkę pomarańczową,resztę śmietanki,dokładnie wymieszaj trzepaczką i odstaw do wystudzenia. Masa powinna być w miarę gęsta,ale jeszcze lejąca.
Końcowe przygotowanie tarty:
Do wystudzonej podstawy wlej wystudzone nadzienie czekoladowe i rozprowadź je równomiernie.
Wstaw całość do lodówki na 4-5 godzin, najlepiej na noc.
Wyjmij tartę z formy i udekoruj truskawkami bezpośrednio przed podaniem.
Smacznego!
Share the post "Łatwa tarta czekoladowo-pomarańczowa z truskawkami (bez jajek)"
Źródło:http://karmelowy.pl/latwa-tarta-czekoladowo-pomaranczowa-z-truskawkami