Do przygotowywania i jedzenia serników nie trzeba mnie namawiać ;) jestem bardzo wdzięczna tej osobie która po raz pierwszy wpadła na pomysł aby ser wykorzystać na ciasto ;) Dzisiejszy wypiek składa się nie tylko z sera ale też z kremówki, białej czekolady i nawet jest dodatek owocowy w postaci skórki i soku z pomarańczy :)Wymiary tortownicy : średnica 24 cmCzas pieczenia : 8 min. + 60 minutTemp. pieczenia : 160 CSkładniki:650 g serka śmietankowego200 g białej czekolady250 g mascarpone150 g herbatnikówczekoladowych ( użyłam ciasteczkakakaowe Belvity )100 g gorzkiej czekolady100 g stopionego masła1 szklanka kremówki 30 %1/2 szklanki cukru3 jajka3 łyżki mąki kukurydzianej2 łyżki skórki otartej z pomarańczy1 łyżka soku z pomarańczySposób przygotowania :Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia.Herbatniki kruszymy i mieszamy ze stopionym masłem.Wykładamy dno tortownicy ciastem z herbatników i podpiekamy ok.8 - 10 minut w temp. 160 C.Czekoladę 100 g z 2 łyżkami kremówki topimy w kąpieli wodnej.Gorzką czekoladę siekamy.W miseczce ubijamy serekśmietankowy , cukier i jajka.Dokładamy serekmascarpone , resztę kremówki , mąkę kukurydzianą , sok i skórkę z pomarańczy.Stopioną czekoladę wlewamy do masy i wsypujemy posiekaną czekoladę gorzką .Dokładnie i mieszamy i wylewamy masę na podpieczony spód.Sernik pieczemy ok. 1 godziny w temp. 160 C.Tabliczkę białej czekolady topimy z dodatkiem 3 łyżek kremówki i zalewamy nią sernik.Ozdabiam według upodobań.Smacznego :)