Wykonanie
To jedno z najbardziej znanych dań włoskich . Sama wielokrotnie już je robiłam, z różnych przepisów. Dzisiejsza wersja spaghetti alla carbonara to zdaniem
Gino D'Acampo właściwy, tradycyjny sposób przyrządzania tego pysznego dania z
makaronu . Przyznam, że chyba najbardziej mi smakował. Bez
śmietany i z samymi
żółtkami. Odkrywam ponadto, że coraz bardziej gustuję w takich właśnie "bezsosowych", "suchych", z minimalną ilością składników makaronach .Przepis z książki
Gino D'Campo "Buonissimo!"

1 łyżka
oliwy z oliwek50 g
masła100 g wędzonej pancetty (dałam naszego
boczku), pokrojonej na małe kawałki250 g suchego spaghetti3 duże
żółtka z
jajek, ubite2 łyżki drobno pokrojonej
natki pietruszki30 g świeżo
startego sera Pecorino Romano
sól i świeżo zmielony
pieprzPodgrzewamy
oliwę z
masłem w dużej patelni, dodajemy pancettę z odrobina
pieprzu i podsmażamy od czasu do czasu, aż
boczek stanie się mocno chrupiący.W międzyczasie w dużym garnku osolonej
wody gotujemy
makaron spaghetti al dente. Odcedzamy i dodajemy do patelni, w której smażył się
boczek.Odstawiamy garnek z ognia, wlewamy
jajka z
pietruszką i dokładnie mieszamy. Przyprawiamy lekko
solą. Podajemy natychmiast posypane
serem.