ßßß Cookit - przepis na Spaghetti alla carbonara - przepis

Spaghetti alla carbonara - przepis

nazwa

Wykonanie

To jedno z najbardziej znanych dań włoskich . Sama wielokrotnie już je robiłam, z różnych przepisów. Dzisiejsza wersja spaghetti alla carbonara to zdaniem Gino D'Acampo właściwy, tradycyjny sposób przyrządzania tego pysznego dania z makaronu . Przyznam, że chyba najbardziej mi smakował. Bez śmietany i z samymi żółtkami. Odkrywam ponadto, że coraz bardziej gustuję w takich właśnie "bezsosowych", "suchych", z minimalną ilością składników makaronach .
Przepis z książki Gino D'Campo "Buonissimo!"
1 łyżka oliwy z oliwek
50 g masła
100 g wędzonej pancetty (dałam naszego boczku), pokrojonej na małe kawałki
250 g suchego spaghetti
3 duże żółtka z jajek, ubite
2 łyżki drobno pokrojonej natki pietruszki
30 g świeżo startego sera Pecorino Romano
sól i świeżo zmielony pieprz
Podgrzewamy oliwę z masłem w dużej patelni, dodajemy pancettę z odrobina pieprzu i podsmażamy od czasu do czasu, aż boczek stanie się mocno chrupiący.
W międzyczasie w dużym garnku osolonej wody gotujemy makaron spaghetti al dente. Odcedzamy i dodajemy do patelni, w której smażył się boczek.
Odstawiamy garnek z ognia, wlewamy jajka z pietruszką i dokładnie mieszamy. Przyprawiamy lekko solą. Podajemy natychmiast posypane serem.
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2011/02/spaghetti-alla-carbonara.html