ßßß Cookit - przepis na Ciasto z lemon curdem

Ciasto z lemon curdem

nazwa

Wykonanie

Tradycyjny brytyjski biszkopt, czyli sponge, przełożony lemon curdem, cytrynowym kremem z dodatkiem jajek wymieszanym z serkiem mascarpone. Połączenie suchego z mokrym. Bardzo cytrynowe ciasto, bo sok z 3 cytryn jest po równo w cieście, masie i "polewie". O dziwo moja córka, która rzadko kiedy sięga po ciasta, brała nawet dokładki. Ja osobiście lubię ciasta przekładane, nawet jeśli jest to tak proste ciasto jak to dzisiejsze.
Przepis z książki Annie Bell "Gorgeous cakes" dołączam do " Cytrusowego Tygodnia "
Ciasto:
225 g masła, miękkiego
225 g cukru trzcinowego
225 g maki ze środkiem spulchniającym
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
50 ml śmietanki
drobno starta skórka i sok z 1 cytryny
2 łyżki ciemnego rumu(opcjonalnie)
Masa:
drobno starta skórka i sok z 1 cytryny
2 jajka
60 g masła
90 g cukru trzcinowego
200 g serka mascarpone
Polewa:
sok z 1 cytryny
50 g cukru trzcinowego
Przygotowujemy lemon curd do masy. Wszystkie składniki za wyjątkiem serka mascarpone wkładamy do miski i umieszczamy ją na rondelku z gotującą się wodą. Ubijamy aż masło się rozpuści, po czym kontynuujemy ubijanie przez kilka minut aż mikstura zgęstnieje. Przelewamy przez sito do innej miski, przykrywamy folią i schładzamy przez kilka godzin aż masa stanie się gęstsza.
Piekarnik nastawiamy na 170 st C i smarujemy masłem tortownicę o średnicy 20 cm.
Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce i ubijamy. Przenosimy do foremki, wygładzamy wierzch i pieczemy 50-55 minut.
Cytrynowy sok łączymy z cukrem i mieszamy do połączenia. Polewamy nim ciasto i zostawiamy do ostudzenia.
Mieszamy 100g lemon curd(dałam całość, było niewiele więcej niż 100 g) z serkiem mascarpone.
Ciasto kroimy nożem do chleba na pół, dolna połówkę smarujemy masą i przykrywamy górną.
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2010/11/ciasto-z-lemon-curdem-rich-lemon-curd.html