Wykonanie
Tradycyjny brytyjski
biszkopt, czyli sponge, przełożony lemon
curdem,
cytrynowym kremem z dodatkiem
jajek wymieszanym z
serkiem mascarpone. Połączenie suchego z mokrym. Bardzo
cytrynowe ciasto, bo sok z 3
cytryn jest po równo w cieście,
masie i "polewie". O dziwo moja córka, która rzadko kiedy sięga po ciasta, brała nawet dokładki. Ja osobiście lubię ciasta przekładane, nawet jeśli jest to tak proste ciasto jak to dzisiejsze.Przepis z książki Annie Bell "Gorgeous cakes" dołączam do "
Cytrusowego Tygodnia "

Ciasto:225 g
masła, miękkiego225 g
cukru trzcinowego225 g
maki ze środkiem spulchniającym2 łyżeczki
proszku do pieczenia4
jajka50 ml
śmietankidrobno starta skórka i sok z 1
cytryny2 łyżki ciemnego
rumu(opcjonalnie)Masa:drobno starta skórka i sok z 1
cytryny2
jajka60 g
masła90 g
cukru trzcinowego200 g
serka mascarponePolewa:sok z 1
cytryny50 g
cukru trzcinowegoPrzygotowujemy lemon
curd do masy. Wszystkie składniki za wyjątkiem
serka mascarpone wkładamy do miski i umieszczamy ją na rondelku z gotującą się
wodą. Ubijamy aż
masło się rozpuści, po czym kontynuujemy ubijanie przez kilka minut aż mikstura zgęstnieje. Przelewamy przez sito do innej miski, przykrywamy folią i schładzamy przez kilka godzin aż masa stanie się gęstsza.Piekarnik nastawiamy na 170 st C i smarujemy
masłem tortownicę o średnicy 20 cm.Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce i ubijamy. Przenosimy do foremki, wygładzamy wierzch i pieczemy 50-55 minut.
Cytrynowy sok łączymy z
cukrem i mieszamy do połączenia. Polewamy nim ciasto i zostawiamy do ostudzenia.Mieszamy 100g lemon
curd(dałam całość, było niewiele więcej niż 100 g) z
serkiem mascarpone.Ciasto kroimy nożem do
chleba na pół, dolna połówkę smarujemy masą i przykrywamy górną.
