Wykonanie
Bardzo dużo
śliwek ułożonych prawie na stojąco, żeby się więcej zmieściło...Pamiętam jak układałam
owoce dzień w dzień przez całe wakacje podczas mojej pracy w piekarni monachijskiej każdego roku...To były piękne studenckie czasy:-) Wtedy nie mogłam już patrzeć na Zwetschgenkuchen, a teraz jesienią lubię do niego wracać:-)
Składniki:10 dkg
masła,10 dkg
cukru,15-20 dkg
maki,1
jajko,1 łyżeczka
proszku do pieczenia,80 dkg
śliwek,2 łyżki
cukru trzcinowego,
płatki migdałowe do posypania.Przygotowanie:Do przesianej
mąki dodać
proszek do pieczenia,
cukier, posiekane
masło. Wbić
jajko, wymieszać i wyrobić ciasto. Gotowe ciasto rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej
masłem i obsypanej
bułką tartą. Ponakłuwać widelcem.
Śliwki wypestkować i układać pionowo ciasno na cieście. Posypać
cukrem trzcinowym i
płatkami migdałowymi. Piec w 190 stopniach C 50-60 minut.