ßßß
Bardzo dużo śliwek ułożonych prawie na stojąco, żeby się więcej zmieściło...Pamiętam jak układałam owoce dzień w dzień przez całe wakacje podczas mojej pracy w piekarni monachijskiej każdego roku...To były piękne studenckie czasy:-) Wtedy nie mogłam już patrzeć na Zwetschgenkuchen, a teraz jesienią lubię do niego wracać:-)
Składniki:10 dkg masła,10 dkg cukru,15-20 dkg maki,1 jajko,1 łyżeczka proszku do pieczenia,80 dkg śliwek,2 łyżki cukru trzcinowego,płatki migdałowe do posypania.Przygotowanie:Do przesianej mąki dodać proszek do pieczenia, cukier, posiekane masło. Wbić jajko, wymieszać i wyrobić ciasto. Gotowe ciasto rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Ponakłuwać widelcem. Śliwki wypestkować i układać pionowo ciasno na cieście. Posypać cukrem trzcinowym i płatkami migdałowymi. Piec w 190 stopniach C 50-60 minut.