ßßß Cookit - przepis na Ciasto kruche ze śliwkami

Ciasto kruche ze śliwkami

nazwa

Wykonanie

Bardzo dużo śliwek ułożonych prawie na stojąco, żeby się więcej zmieściło...
Pamiętam jak układałam owoce dzień w dzień przez całe wakacje podczas mojej pracy w piekarni monachijskiej każdego roku...To były piękne studenckie czasy:-) Wtedy nie mogłam już patrzeć na Zwetschgenkuchen, a teraz jesienią lubię do niego wracać:-)
Składniki:
10 dkg masła,
10 dkg cukru,
15-20 dkg maki,
1 jajko,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
80 dkg śliwek,
2 łyżki cukru trzcinowego,
płatki migdałowe do posypania.
Przygotowanie:
Do przesianej mąki dodać proszek do pieczenia, cukier, posiekane masło. Wbić jajko, wymieszać i wyrobić ciasto. Gotowe ciasto rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Ponakłuwać widelcem. Śliwki wypestkować i układać pionowo ciasno na cieście. Posypać cukrem trzcinowym i płatkami migdałowymi. Piec w 190 stopniach C 50-60 minut.
Źródło:http://zaciszekuchenne.blogspot.com/2015/09/ciasto-kruche-ze-sliwkami.html