Wykonanie
Tym razem bardzo proste i szybkie ucierane ciasto PIASKOWIEC. W moim wypieku posłużyłam się świeżymi
jabłkami, równie dobrze smakuje ze
śliwkami, nawet tymi z kompotu.Przepis pochodzi z Biblioteczki Poradnika Domowego, bardzooo starego zresztą.Składniki25 dag
masła2 szkl
maki1 szkl
cukrutorebka budyniu
śmietankowego3
jajamus owocowy lub świeże
owoce (najbardziej smakuje ze
śliwkami)2 łyżeczki
proszku do pieczeniaSposób
Masło ucieramy z
cukrem na jednolita masę, dodajemy po jednym
jajku. Gdy masa jest już gładka, wsypujemy proszek,
mąkę i
budyń. Ciasto dzielimy na dwie części. Tortownicę smarujemy
masłem, wykładamy jedną cześć ciasta, na nią
owoce i przykrywamy drugą częścią ciasta. Ciasto dość źle się wykłada, po jest bardzo klejące, przykleja się do
owoców, szczególnie tak drobnych jak
porzeczki.
Owoce nie muszą być dokładnie pokryte
ciastem. Piec 40 minut w temp. 160 st.