ßßß Cookit - przepis na Ryba w sosie pieczarkowym

Ryba w sosie pieczarkowym

nazwa

Wykonanie

Kto by się spodziewał, że pieczarki mogą tak świetnie komponować się z rybą.
Lista zakupów dla 4 osób:
1/2 kg filetów (u mnie dorsz)
sok z cytryny
500 ml bulionu
sos pieczarkowy:
6 łyżek masła
200 g pieczarek
1 biała cebula
4 łyżki mąki
1 opakowanie (200 g) śmietany 10%
nać pietruszki do przybrania
Filety rozmrozić, osuszyć papierowym ręcznikiem. Skropić sokiem z cytryny. Zagrzać bulion, włożyć filety i gotować ok. 8-10 min. Wyjąć łyżką cedzakową i trzymać w cieple. Wywar zachować.
Na patelni rozpuścić 2 łyżki masła. Dodać pokrojone w kostkę pieczarki. Dusić razem ok. 5 min. Dodać pozostałe 4 łyżki masła, posiekaną cebulę. Dokładnie wymieszać.
Mąkę roztrzepać w śmietanie, dodać chochelkę wywaru (lub więcej) i wlać na patelnię. Cały czas mieszać i gotować razem ok. 5-8 min. Posolić i popieprzyć do smaku. Włożyć rybę, podgrzać chwilkę razem. Jeżeli sos jest zbyt gęsty można podlać jeszcze wywarem.
Rybę w sosie pieczarkowym podałam z ryżem i sałatą.
Smacznego życzy oliwek :)
Źródło:http://kulinarnyoliwek.blox.pl/2014/01/Ryba-w-sosie-pieczarkowym.html