Wykonanie
Ten chlebek (ciasto?) zrobiłam z bloga Kasi . Bardzo nam smakował i zjedliśmy go z przyjemnością po wyczerpujących zakupach świątecznych ;) Pasuje idealnie do kubka z
kakao.Lista zakupów na keksówkę o wymiarach 30 cm x 10 cm:składniki suche:220 g
mąki1 łyżka
kawy rozpuszczalnej1.5 łyżeczki
sody2 szczypty
goździków1/3 łyżeczki świeżo startej
gałki muszkatołowej1 łyżeczka
cynamonupozostałe składniki:2
jajka150 g
cukru brązowego1/2 szklanki
oleju250 g piure z dyni *1/4 szklanki
mleka1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego (dałam 1 opakowanie - 5 g-
wanilii z burbonem)* jak zrobić piure
pisałam przy okazji ciasta z
pomarańczą i
dyniąKeksówkę natłuścić
masłem, obsypać
bułką tartą.Wszystkie składniki suche wymieszać.W dużej salaterce połączyć piure z dyni,
olej,
mleko,
cukier,
jajka i
wanilię.Zmiksować wszystko razem 2-3 min. dodać suche składniki i ponownie zmiksować na gładką masę.Piec w 180 st. ok. godziny (do suchego patyczka). Pod koniec pieczenia przykryłam ciasto folią, aby się nie spaliło.
Kasiu dziękuję za inspirację.

Smacznego życzy
oliwek :)