Wykonanie
1 opakowanie
mrożonego zielonego groszku1 średnia
cebula1 ząbek
czosnku1 łyżka
oleju rzepakowego1 l
bulionu warzywnego (możesz dać mniej, aby zupa była gęstsza1½ łyżeczki suszonej
mięty lub listki oberwane z 1 gałązki świeżej
mięty½ łyżeczki
gałki muszkatołowejsólpieprzoliwa do skropienia
natka pietruszki do podania

przepis na 2–3 porcjeBezglutenowyWegańskiZupa świetnie smakuje z bezglutenowym tostem, albo
waflem ryżowym podanym z
twarogiem (w opcji niewegańskiej).1. W garnku rozgrzej łyżkę
oleju i dodaj pokrojoną
cebulę. 2. Smaż na małym ogniu ok. 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
Cebula powinna zmięknąć, ale nie przyrumienić się. 3. Dodaj drobno pokrojony
czosnek,
gałkę muszkatołową i
miętę i smaż minutę, nie przerywając mieszania. 4. Wsyp mrożony
groszek, wlej
bulion, wymieszaj i zagotuj. 5. Gotuj na średnim ogniu 10–12 minut. 6. Zdejmij z ognia, dopraw
solą,
pieprzem i zmiksuj zupę blenderem. W razie potrzeby dopraw do smaku. 7. Zupa jest najsmaczniejsza po min. 2–3 godzinach od ugotowania. Podawaj gorącą, skropioną
oliwą z oliwek i posypaną
natką pietruszki.


Naleśniki kukurydziane z
kapustą czerwoną i sosem z
seleraSzarlotka owsiana bezglutenowa