ßßß Cookit - przepis na Zupa z zielonego groszku

Zupa z zielonego groszku

nazwa

Wykonanie

1 opakowanie mrożonego zielonego groszku
1 średnia cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka oleju rzepakowego
1 l bulionu warzywnego (możesz dać mniej, aby zupa była gęstsza
1½ łyżeczki suszonej mięty lub listki oberwane z 1 gałązki świeżej mięty
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
sól
pieprz
oliwa do skropienia
natka pietruszki do podania
przepis na 2–3 porcje
Bezglutenowy
Wegański
Zupa świetnie smakuje z bezglutenowym tostem, albo waflem ryżowym podanym z twarogiem (w opcji niewegańskiej).
1. W garnku rozgrzej łyżkę oleju i dodaj pokrojoną cebulę. 2. Smaż na małym ogniu ok. 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Cebula powinna zmięknąć, ale nie przyrumienić się. 3. Dodaj drobno pokrojony czosnek, gałkę muszkatołową i miętę i smaż minutę, nie przerywając mieszania. 4. Wsyp mrożony groszek, wlej bulion, wymieszaj i zagotuj. 5. Gotuj na średnim ogniu 10–12 minut. 6. Zdejmij z ognia, dopraw solą, pieprzem i zmiksuj zupę blenderem. W razie potrzeby dopraw do smaku. 7. Zupa jest najsmaczniejsza po min. 2–3 godzinach od ugotowania. Podawaj gorącą, skropioną oliwą z oliwek i posypaną natką pietruszki.
Naleśniki kukurydziane z kapustą czerwoną i sosem z selera
Szarlotka owsiana bezglutenowa
Źródło:http://bezokruszka.pl/zupa-z-zielonego-groszku