ßßß
porcja dla 5 osóbBezglutenowyZawiera:NabiałPestki dyni, można zastąpić prażonymi płatkami migdałów.1. Dynię pokrój w kostkę, cebulę posiekaj, marchew pokrój w 0,5 cm plastry, a jabłko obierz ze skórki, wydrąż i pokrój w grubą kostkę. 2. W dużym garnku na średnim ogniu rozgrzej oliwę. 3. Wrzuć do niego cebulę, jabłko, marchew, dynię oraz przyprawy: gałkę muszkatołową, imbir i cynamon. Duś pod przykryciem ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu. 4. Wlej bulion i doprowadź do wrzenia. Gotuj, aż dynia będzie miękka – około 15 minut. 5. Zdejmij z ognia i zmiksuj w blenderze. 6. Do kubeczka przelej kilka łyżek zupy i rozprowadź w niej łyżkę mąki ryżowej. 7. Przelej wszystko do garnka, zamieszaj i zagotuj. 8. Na koniec dopraw solą i pieprzem. 9. Gorącą zupę rozlej do mieseczek. Do każdej porcji dodaj łyżkę gęstej śmietany i łyżkę prażonych pestek z dyni.

Puszyste naleśniki cynamonowe z gruszkami i orzechamiKluski śląskie z indykiem w sosie pieczarkowym