ßßß
Przepis na tortownicę 20–23 cmBezglutenowyZawiera:CukierJajaNabiałW sesji wzięła udział Amelie – piękna lalka zaprojektowana przez artystkę KarolinFelix. Zapraszam do zapoznania się z jej twórczością karolinfelix.com
 Creamy mascarpone and chocolatecake recipe.pdfBiszkopt1. Białka ostrożnie oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. 2. Pod koniec ubijania powoli wsypuj cukier i dalej ubijając dodawaj pojedynczo żółtka. 3. Mąki wymieszaj z kakao, porcjami przesiewaj do masy jajecznej i delikatnie połącz łyżką. 4. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia (boków nie smaruj) i przełóż na nią ciasto. 5. Piecz do tzw. suchego patyczka ok. 35 minut w 180˚C. 6. Gotowe ciasto zostaw w uchylonym piekarniku do całkowitego ostudzenia (najlepiej na noc). 7. Po ostygnięciu oddziel boki biszkoptu od formy. Po wyjęciu pokrój na 3 blaty.Poncz1. Do gorącej wody dodaj cukier i zamieszaj. 2. Po ostygnięciu wlej alkohol lub ekstrakt. Jeśli zdecydujesz się na kawę, rozpuść ją w gorącej wodzie.Krem1. Kremówkę ubij na sztywno. 2. Stopniowo dodawaj serek mascarpone i cukier puder nie przerywając ubijania. Kiedy masa będzie sztywna możesz nią przekładać biszkopt.Polewa czekoladowa1. Czekoladę połam na mniejsze kawałki i umieść w metalowej miseczce z kremówką. 2. Do małego garnka wlej tyle wody, aby po umieszczeniu na niego miski, woda nie dotykała dna miski (wystarczy 2 cm wody) i zagotuj. 3. Gdy woda zacznie się gotować, możesz wyłączyć gaz i nałożyć miseczkę na garnek. 4. Mieszaj czekoladę, aż się rozpuści i wymiesza z kremówką. 5. Jak tylko czekolada roztopi się, zdejmij z garnuszka i przełóż do rękawa cukierniczego.Tort1. Wyłóż pierwszą warstwę biszkoptu, nasącz ⅓ ponczu i przełóż kremem. Na to połóż drugą warstwę, ponownie nasącz ponczem itd. 2. Wierzch ciasta udekoruj polewą czekoladową. Możesz dodatkowo posypać je wiórkami czekolady. Tort najlepiej kroić po całkowitym zastygnięciu czekolady. Przechowuj w lodówce.



Kruche ciasteczka w wersji maślanej lub kakaowejWilgotne ciasto cytrynowe z mielonymi migdałami