Wykonanie
Biszkopt kakaowy6
jajek w temperaturze pokojowej70 g
miksu mąki bezglutenowej50 g
mąki ziemniaczanej4 łyżki
kakao (sprawdź skład i ostrzeżenie o alergenach)150 g
cukruPoncz do nasączenia¾ szklanki przegotowanej
wody2 łyżeczki
cukru z prawdziwą
wanilią1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii lub 1 kieliszek
rumu (można zastąpić 1–2 łyżeczkami
kawy instant)Krem250 g
serka mascarpone120 ml
śmietany kremówki 30% (dobrze schłodzonej w lodówce)4 łyżki
cukru pudruPolewa czekoladowa100 g
mlecznej czekolady (sprawdź skład i ostrzeżenie o alergenach)3 łyżki kremówki

Przepis na tortownicę 20–23 cmBezglutenowyZawiera:
CukierJajaNabiałW sesji wzięła udział Amelie – piękna lalka zaprojektowana przez artystkę KarolinFelix. Zapraszam do zapoznania się z jej twórczością karolinfelix.com

 Creamy
mascarpone and chocolate
cake recipe.pdf
Biszkopt1.
Białka ostrożnie oddziel od
żółtek i ubij na sztywną pianę. 2. Pod koniec ubijania powoli wsypuj
cukier i dalej ubijając dodawaj pojedynczo
żółtka. 3.
Mąki wymieszaj z
kakao, porcjami przesiewaj do masy jajecznej i delikatnie połącz łyżką. 4. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia (
boków nie smaruj) i przełóż na nią ciasto. 5. Piecz do tzw. suchego patyczka ok. 35 minut w 180˚C. 6. Gotowe ciasto zostaw w uchylonym piekarniku do całkowitego ostudzenia (najlepiej na noc). 7. Po ostygnięciu oddziel boki
biszkoptu od formy. Po wyjęciu pokrój na 3 blaty.Poncz1. Do gorącej
wody dodaj
cukier i zamieszaj. 2. Po ostygnięciu wlej
alkohol lub ekstrakt. Jeśli zdecydujesz się na
kawę, rozpuść ją w gorącej wodzie.Krem1. Kremówkę ubij na sztywno. 2. Stopniowo dodawaj
serek mascarpone i
cukier puder nie przerywając ubijania. Kiedy masa będzie sztywna możesz nią przekładać
biszkopt.
Polewa czekoladowa1.
Czekoladę połam na mniejsze kawałki i umieść w metalowej miseczce z kremówką. 2. Do małego garnka wlej tyle
wody, aby po umieszczeniu na niego miski,
woda nie dotykała dna miski (wystarczy 2 cm
wody) i zagotuj. 3. Gdy
woda zacznie się gotować, możesz wyłączyć gaz i nałożyć miseczkę na garnek. 4. Mieszaj
czekoladę, aż się rozpuści i wymiesza z kremówką. 5. Jak tylko
czekolada roztopi się, zdejmij z garnuszka i przełóż do rękawa cukierniczego.Tort1. Wyłóż pierwszą warstwę
biszkoptu, nasącz ⅓ ponczu i przełóż kremem. Na to połóż drugą warstwę, ponownie nasącz ponczem itd. 2. Wierzch ciasta udekoruj
polewą czekoladową. Możesz dodatkowo posypać je wiórkami
czekolady. Tort najlepiej kroić po całkowitym zastygnięciu
czekolady. Przechowuj w lodówce.





Kruche
ciasteczka w wersji
maślanej lub
kakaowejWilgotne ciasto
cytrynowe z mielonymi
migdałami