Wykonanie
1 duży
seler korzeniowy0,5 kg
buraków1
wędzona makrela2 garście
botwinkigarść
rukoli (opcjonalnie)świeży
koperekpieprzsóloliwa do skropieniaDressing4 łyżki
oliwysok z ½
cytryny½ łyżeczki
musztardy bezglutenowej
pieprzsól
Przepis na 2 porcjeBezglutenowy1.
Buraki umyj, osusz i ułóż w naczyniu do zapiekania. 2.
Seler obierz, przekrój na kilka części i ułóż obok
buraków. 3.
Skrop je
oliwą, popierz i
posól. Naczynie
owiń folią aluminiową i zapiekaj ok. 50 minut w 200˚C. 4. Po upieczeniu ostrożnie natnij folię, uważając, żeby się nie poparzyć. Po chwili odwiń ją, a warzywa zostaw do ostudzenia. 5.
Botwinkę i
rukolę opłucz i dokładnie osusz. Większe liście
botwinki możesz porwać na mniejsze kawałki lub zblanszować przez 1 minutę we wrzątku. 6. Ostudzone
buraki obierz ze skórki i razem z
selerem pokrój na mniejsze kawałki. 7. W półmiskach ułóż
zieleninę,
buraki i
seler. 8. Z
makreli zdejmij skórę, a
mięso ryby rozdziel na mniejsze kawałki (usuwając uważnie ości). Dodaj je do warzyw. 9. W szklance wymieszaj
oliwę,
sok z cytryny,
musztardę,
sól,
pieprz i podawaj z
sałatką. Na koniec posyp wszystko świeżym
koperkiem.



Inspiracja przepisem D. Henry z mojej ulubionej książki FOOD form
PLENTY.
Ryżowy pudding z
rabarbarem i
truskawkową nutąOponki bez
drożdży i
sera