Wykonanie
85 g
ryżu jaśminowego500 ml
mleka ryżowego2 łyżki
syropu z agawy½
laski waniliikawałek kory
cynamonuRabarbarowy mus200 g
rabarbaru2 łyżki
wody3 łyżki
syropu z agawy1 gwiazdka
anyżu¼ łyżeczki mielonego
kardamonu4 duże
truskawkigarść
płatków migdałowych do posypania

przepis na 2 porcjeBezglutenowyWegańskiZawiera:
OrzechyKwaśny smak
rabarbaru możesz złagodzić, dodając kilka
truskawek więcej. Jeśli masz ochotę na słodszą kombinację, posyp wierzch
puddingu trzcinowym cukrem nierafinowanym.1.
Mleko wlej do litrowego garnuszka i zagotuj. 2.
Ryż opłucz na sitku pod bieżącą
wodą. 3. Kiedy
mleko zacznie się gotować, dodaj do niego
cynamon,
wanilię,
ryż oraz
syrop z agawy. Zamieszaj i gotuj na bardzo małym ogniu 30 minut pod uchyloną przykrywką. Od czasu do czasu zamieszaj. 4. Po upływie 30 minut zdejmij garnek z ognia, przykryj przykrywką i odstaw na dodatkowe 10 minut. 5. Tymczasem umyj i osusz
rabarbar. Pokrój go na mniejsze kawałki (ok. 1 cm) i wrzuć do drugiego rondla. Wlej
wodę, dodaj
przyprawy i
syrop z agawy. 6. Zagotuj i trzymaj na małym ogniu pod przykrywką przez 10–15 minut, mieszając od czasu do czasu. Kiedy
rabarbar się rozpadnie dorzuć pokrojone na mniejsze kawałki
truskawki. 7. Ugotowany
ryż możesz od razu wymieszać z musem lub polać nim tylko część. Gotowy
pudding posyp uprażonymi
płatkami migdałowymi.



Bułeczki
jogurtowe bez
drożdżySałatka z
makrelą,
botwinką, pieczonymi
burakami i
selerem