Wykonanie
200 g
mąki kukurydzianej80 g
mąki ziemniaczanej2
jajka½ łyżeczki
soli400 ml
wody + 6 łyżek2 łyżki
olejuNadzienie z
kapusty czerwonej i
pora1 średnia
cebula1 ząbek
czosnku300 g
kapusty czerwonejzielona część
pora1 łyżeczka
tymianku1 łyżka
oleju rzepakowego½ szklanki
wodysólSos
selerowy1 duży
korzeń selera1 mała
cebula0,5 l
wywaru z warzyw½ łyżeczki
gałki muszkatołowej1½ łyżki
mąki ryżowejbiały pieprzsólduża garść
natki pietruszki do podania

Przepis na 8 NALEŚNIKÓWBezglutenowyZawiera:
Jaja1.
Jajka rozbij do miski i roztrzep je razem z
solą. 2.
Mąkę ziemniaczaną rozmieszaj w kubeczku z 6 łyżkami
wody i dodaj do
jajek. 3. Wlej
wodę i zamieszaj. 4. Stopniowo dodawaj
mąkę, energicznie mieszając trzepaczką. Ciasto powinno być gęstości
śmietanki, bez grudek. 5. Miskę przykryj ręcznikiem i odstaw na 20–30 minut, żeby ciasto dopoczęło. 6. Przed smażeniem naleśników dodaj 2 łyżki
oleju. 7. Energicznie rozprowadzaj ciasto (nie za grubo) na rozgrzanej patelni i smaż z obu stron, nie rumieniąc za bardzo. 8. Gotowe naleśniki przekładaj na duży talerz i trzymaj przykryte pod czystym ręcznikiem kuchennym.Nadzienie1.
Kapustę i
pora dokładnie umyj i usuń wierzchnie liście. 2.
Kapustę przekrój na pół i wytnij głąb, a resztę poszatkuj. 3.
Por przekrój na pół i posiekaj w piórka. 4. Na patelni rozgrzej
olej i zeszklij na nim pokrojoną
cebulę. 5. Dorzuć posiekany drobno
czosnek oraz
tymianek i smaż 1 minutę, nie przerywając mieszania. 6. Dodaj
kapustę,
pora i podlej
wodą. Dokładnie zamieszaj i duś na średnim ogniu pod przykryciem 20 minut. Od czasu do czasu zamieszaj.Sos
selerowy1. W rondlu rozgrzej
olej i zeszklij pokrojoną w kostkę
cebulę. 2.
Seler obierz i pokrój w 0,5 cm kostkę. Dodaj do
cebuli, chwilę podsmaż i wlej 1½ szkl.
wywaru. Gotuj pod przykryciem 15 minut na średnim ogniu. 3. Całość zmiksuj blenderem i przetrzyj przez sito, tak aby uzyskać gładki sos. 4. Resztę
wywaru rozmieszaj z
mąką ryżową i wlej do garnka z sosem. 5. Dodaj
sól,
biały pieprz,
gałkę muszkatołową i zagotuj mieszając. Trzymaj na ogniu jeszcze przez 1 minutę.1. Odlej połowę sosu do podania, a resztę wlej na patelnię z
kapustą i podgrzewaj mieszając przez minutę. W razie potrzeby dopraw
solą i
pieprzem. 2. Nadzienie nałóż na połowę naleśnika, złóż go na pół i jeszcze raz na pół. Podawaj polane sosem i posypane posiekaną
natką pietruszki.



Naturalne
mąki bezglutenoweZupa z
zielonego groszku