Wykonanie
2 pojedyncze
filety z piersi kurczaka50 g
płatków migdałowych1 ząbek
czosnku2 łyżki
oliwy2 łyżki
mąki kukurydzianej lub ryżowej1
jajkosólpieprzPieczona
brukselka400 g
brukselki1 łyżka
oliwy1 łyżka posiekanego świeżego
rozmarynusólpieprz1
cytryna do skropieniaPieczone
ziemniaki z
rozmarynemkilka mniejszych
ziemniakówkilka gałązek
rozmarynuoliwasólpieprz
Przepis na 2 porcjeBezglutenowyZawiera:
OrzechyJajaZiemniaki1. Podgotuj przepołowione na pół
ziemniaki około 5 minut. 2. Odsącz w durszlaku i chwilkę ostudź. 3. W każdym
ziemniaku zrób nożem głębokie, wąskie nacięcie na krzyż i do każdej połówki wbij po małej gałązce
rozmarynu lub po kilka igiełek. 4. Przełóż je na posmarowaną
oliwą blachę,
skrop wierzch
oliwą,
posól i popierz. Piecz ok. 40 minut w 200˚C, od czasu do czasu potrząsając blachą.
Brukselka1.
Brukselkę przekrój na pół i sparz wrzątkiem. 2. Przełóż do miski i wymieszaj z
oliwią,
rozmarynem,
solą oraz
pieprzem. 3. Piecz razem z
ziemniakami lub w osobnym naczyniu do zapiekania (wysmarowanym
oliwą) ok. 30 minut w 200˚C, od czasu do czasu potrząsając. Podawaj skropioną
sokiem z cytryny.
Filet z kurczaka z
migdałami1. W malakserze rozdrobnij
migdały razem z
czosnkiem. 2. Wyłóż je na talerz i wymieszaj z
solą,
pieprzem i
oliwą. 3. Na jednym talerzu wysyp
mąkę kukurydzianą, a na drugim roztrzep
jajko. 4. Filety umyj i dokładnie osusz. Połóż na nich kawałek folii spożywczej i lekko rozbij płaską stroną tłuczka na jednakową grubość. 5. Obtocz filety w
mące,
jajku i kolejno w migdałowej panierce. Powinna przykryć całe
mięso. 6. Możesz upiec lub usmażyć filety. Jeśli wolisz bardziej dietetyczną wersję (jak na zdjęciach), połóż filety na blasze
między warzywami i piecz ok. 15 minut. Jeśli chcesz usmażyć, rozgrzej troszkę
oleju na patelni i smaż filet z obu stron po ok. 5 minut. Wtedy panierka będzie bardziej złocista i chrupiąca.





Pavlova, czyli tort
bezowyFaworki, chrusty, chruściki