Wykonanie
Przepis pochodzi z książki, o której wcześniej
pisałam – „Kuchnia wegetariańska” Katarzyny Rozmysłowicz.Zupa na zimowe obiady, a do tego z moim ukochanym
bobem.
Majeranek,
lubczyk,
czosnek i
sos sojowy tworzą fantastyczne połączenie smakowe.

Składniki :50 dag
ziemniaków,1 paczka mrożonego
bobu (50 dag),1
cebula,2 łyżki
masła,6 szklanek
bulionu warzywnego*,2 ząbki
czosnku,1 łyżka
majeranku,1 łyżeczka suszonego
lubczyku,1 łyżka
sosu sojowego,1 szklanka
śmietany,
sól,
pieprz.Wykonanie :Obrane
ziemniaki pokroić w niewielką kostkę.
Bób ugotować 10 min we wrzącej wodzie. Obrać z łupin.
Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na
maśle. Do garnka z
bulionem warzywnym dodać
ziemniaki i usmażoną
cebulę, gotować 10 min. Wrzucić
bób i gotować jeszcze przez 5 minut. Dodać przeciśnięty przez praskę
czosnek i
przyprawy, zaprawić
śmietaną, zagotować, doprawić
pieprzem i
solą. Podawać gorącą.*
bulion warzywny1
marchewka,1
korzeń pietruszki,1/4
selera,1/2
pora,4 szklanki
wody,
sólWarzywa umyć i obrać, włożyć do rondla, zalać
wodą, doprawić
solą i gotować na wolnym ogniu 20 minut.