ßßß Cookit - przepis na Tort migdałowy z serem i śliwkami

Tort migdałowy z serem i śliwkami

nazwa

Wykonanie

Przepis z moimi modyfikacjami pochodzi z książki „Wyśmienite ciasta serowe” Elisabeth Lange. W oryginale torcik jest z wiśniami wraz z zalewą. Do masy dodano cukier waniliowy – ja dodałam cukier migdałowy. Zamiast konfitury morelowej użyłam miodu.
Wahałam się czy opublikować ten wpis – bo nie jestem zadowolona ze zdjęć – ale rodzina tak zachwalała smak, że jednak się zdecydowałam
Składniki : na tortownicę o średnicy 26 cm
ciasto
250 g mąki,
125 g masła lub margaryny,
70 g cukru,
1 jajko,
moja modyfikacja to zapach migdałowy (kilka kropli).
Masa serowa
370 g śliwek,
2-3 łyżki mielonych migdałów,
75 g masła lub margaryny,
600 g białego sera,
150 g twarożku śmietankowego,
200 g cukru,
1 torebka cukru waniliowego,
skórka otarta z 1/2 cytryny,
2 łyżki soku z cytryny,
5 jajek,
1 łyżka mąki,
1 żółtko do posmarowania ciasta.
Dodatkowo
2 łyżki konfitury morelowej do posmarowania ciasta (ja użyłam miodu),
20 g płatków migdałowych.
Wykonanie :
ciasto
Na ciasto posiekać nożem mąkę z tłuszczem, dodać cukier i jajko. Następnie zgnieść gładkie ciasto.
Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.
Ciasto rozwałkować na blacie posypanym mąką i wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem tortownicę. Na cieście ułożyć połówki śliwek bez pestek i posypać mielonymi migdałami.
Na patelni stopić tłuszcz na małym ogniu i ostudzić. Następnie wymieszać tłuszcz z serem i twarożkiem śmietankowym, cukrem, cukrem waniliowym, skórką cytrynową, sokiem z cytryny, jajkami i mąką.
Masę serową wyłożyć na śliwki. Ciasto piec około 60 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 175 st. C (termoobieg 150 st. C).
Żółtko roztrzepać z niewielką ilością wody i posmarować tort. Ciasto piec jeszcze 15 minut.
Ciasto całkowicie ostudzić w formie, dopiero potem oddzielić nożem od boku tortownicy, otworzyć tortownicę i ostrożnie zdjąć bok.
Boki tortu wysmarować konfiturą. Płatki migdałowe zrumienić w kuchence mikrofalowej lub na teflonowej patelni i udekorować nimi boki tortu.
Źródło:http://wypieczwymaluj.pl/?p=1109