ßßß
Składniki : na tortownicę o średnicy 26 cmciasto250 g mąki,125 g masła lub margaryny,70 g cukru,1 jajko,moja modyfikacja to zapach migdałowy (kilka kropli).Masa serowa370 g śliwek,2-3 łyżki mielonych migdałów,75 g masła lub margaryny,600 g białego sera,150 g twarożku śmietankowego,200 g cukru,1 torebka cukru waniliowego,skórka otarta z 1/2 cytryny,2 łyżki soku z cytryny,5 jajek,1 łyżka mąki,1 żółtko do posmarowania ciasta.Dodatkowo2 łyżki konfitury morelowej do posmarowania ciasta (ja użyłam miodu),20 g płatków migdałowych.Wykonanie :ciastoNa ciasto posiekać nożem mąkę z tłuszczem, dodać cukier i jajko. Następnie zgnieść gładkie ciasto.Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.Ciasto rozwałkować na blacie posypanym mąką i wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem tortownicę. Na cieście ułożyć połówki śliwek bez pestek i posypać mielonymi migdałami.Na patelni stopić tłuszcz na małym ogniu i ostudzić. Następnie wymieszać tłuszcz z serem i twarożkiem śmietankowym, cukrem, cukrem waniliowym, skórką cytrynową, sokiem z cytryny, jajkami i mąką.Masę serową wyłożyć na śliwki. Ciasto piec około 60 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 175 st. C (termoobieg 150 st. C).Żółtko roztrzepać z niewielką ilością wody i posmarować tort. Ciasto piec jeszcze 15 minut.Ciasto całkowicie ostudzić w formie, dopiero potem oddzielić nożem od boku tortownicy, otworzyć tortownicę i ostrożnie zdjąć bok.Boki tortu wysmarować konfiturą. Płatki migdałowe zrumienić w kuchence mikrofalowej lub na teflonowej patelni i udekorować nimi boki tortu.
