ßßß Cookit - przepis na ZUPA Z FASOLKĄ MUNG

ZUPA Z FASOLKĄ MUNG

nazwa

Wykonanie

Fasolka mung pochodzi z Azji, od wieków uprawiana była w Chinach i Indiach. Ceniona jest za wysokie wartości odżywcze i używana do celów leczniczych (np.oczyszczanie organizmu).
Używana jest w postaci mączki, makaronu, kiełków, dodawana do zup, sosów, kotletów, a w niektórych krajach robią z niej nawet lody i lizaki! Ciekawe, takie zielone maleństwo a tyle zastosowań!
Jeżeli fasolka mung jeszcze nie znalazła miejsca w waszym jadłospisie to myślę, że ten przepis będzie dobrym początkiem kulinarnej mung-przygody.
Składniki:
1/3 szklanki soczewicy czerwonej
1/2-3/4 szklanki kaszy jęczmiennej
1/3 szklanki fasolki mung
1 marchewka
1 por
ok. 6 szklanek wody
1 duża garść świeżego szpinaku (może być mrożony)
1 łyżeczka curry
1 łyżka przecieru pomidorowego (opcjonalnie)
sól, pieprz, przyprawa warzywna
Kaszę, soczewicę i fasolkę wrzucamy do wody i gotujemy ok. 10 min dodajemy resztę składników na koniec dodając szpinak, aby go nie przegotować. Doprawiamy do smaku.
Źródło:http://zdrowienatalerzu.pl/index.php/zupa-z-fasolka-mung