Wykonanie
Fasolka mung pochodzi z Azji, od wieków uprawiana była w Chinach i Indiach. Ceniona jest za wysokie wartości odżywcze i używana do celów leczniczych (np.oczyszczanie organizmu).Używana jest w postaci
mączki,
makaronu,
kiełków, dodawana do zup,
sosów, kotletów, a w niektórych krajach robią z niej nawet
lody i lizaki! Ciekawe, takie zielone maleństwo a tyle zastosowań!Jeżeli
fasolka mung jeszcze nie znalazła miejsca w waszym jadłospisie to myślę, że ten przepis będzie dobrym początkiem kulinarnej mung-przygody.Składniki:1/3 szklanki
soczewicy czerwonej1/2-3/4 szklanki
kaszy jęczmiennej1/3 szklanki
fasolki mung1
marchewka1
porok. 6 szklanek
wody1 duża garść
świeżego szpinaku (może być mrożony)1 łyżeczka
curry1 łyżka
przecieru pomidorowego (opcjonalnie)
sól,
pieprz,
przyprawa warzywnaKaszę,
soczewicę i
fasolkę wrzucamy do
wody i gotujemy ok. 10 min dodajemy resztę składników na koniec dodając
szpinak, aby go nie przegotować. Doprawiamy do smaku.