Wykonanie
Nie ma nic smaczniejszego jak mamowa kuchnia. Wie to każdy dorosły człowiek, który sam kucharzy na co dzień. Są smaki i potrawy, które po prostu nieodzownie kojarzą się z dzieciństwem i najlepiej smakują w wykonaniu Tej, która nas pielęgnowała, wychowywała i kształtowała. Dla mnie jedną z nich jest zupa pomidorowa. Mi wychodzi dobra, lecz za każdym razem inna - raz pikantna, raz słodkawa, a innym razem kwaskowata. Tymczasem ta, którą gotuje nam Mama zawsze jest taka sama - pyszna, delikatna, aksamitnie pomidorowa. Oto kolejna moja próba zmierzenia się z tradycją i doświadczeniem:

Składniki (na ok 2 l zupy):mały korpus z
kurczaka1 spora
młoda marchewkilka plastrów
pora1 łyżeczka
soli1
listek laurowyszczypta
przyprawy warzywnejszczypta
pieprzuok 1,5 l
wodysłoik domowego
przecieru pomidorowego Mamowej produkcji3 solidne łyżki
śmietany 12%
Przygotowanie:Gotujemy
wywar na
kurczaku. Doprawiamy go
solą,
pieprzem i
vegetą. Po jakimś czasie dorzucamy
pora i
marchew pokrojoną w małe ćwiartki. Kiedy
mięso jest miękkie, wyciągamy je. Gdy zmięknie
marchew - do
wywaru wlewamy
przecier pomidorowy. Zagotowujemy i zaprawiamy
śmietaną. Zupa gotowa.Tym razem wyszła pyszna. W smaku bliska mamowemu ideałowi. Pewnie to dlatego, że przyrządzona na domowym przecierze - produkcji mojej Mamy właśnie. Podałam ją z kolorowymi świderkami. Mniam po prostu.