ßßß Cookit - przepis na Tradycyjna pomidorówka po Mamusinemu. Niby nic wielkiego, a jednak...

Tradycyjna pomidorówka po Mamusinemu. Niby nic wielkiego, a jednak...

nazwa

Wykonanie

Nie ma nic smaczniejszego jak mamowa kuchnia. Wie to każdy dorosły człowiek, który sam kucharzy na co dzień. Są smaki i potrawy, które po prostu nieodzownie kojarzą się z dzieciństwem i najlepiej smakują w wykonaniu Tej, która nas pielęgnowała, wychowywała i kształtowała. Dla mnie jedną z nich jest zupa pomidorowa. Mi wychodzi dobra, lecz za każdym razem inna - raz pikantna, raz słodkawa, a innym razem kwaskowata. Tymczasem ta, którą gotuje nam Mama zawsze jest taka sama - pyszna, delikatna, aksamitnie pomidorowa. Oto kolejna moja próba zmierzenia się z tradycją i doświadczeniem:
Składniki (na ok 2 l zupy):
mały korpus z kurczaka
1 spora młoda marchew
kilka plastrów pora
1 łyżeczka soli
1 listek laurowy
szczypta przyprawy warzywnej
szczypta pieprzu
ok 1,5 l wody
słoik domowego przecieru pomidorowego Mamowej produkcji
3 solidne łyżki śmietany 12%
Przygotowanie:
Gotujemy wywar na kurczaku. Doprawiamy go solą, pieprzem i vegetą. Po jakimś czasie dorzucamy pora i
marchew pokrojoną w małe ćwiartki. Kiedy mięso jest miękkie, wyciągamy je. Gdy zmięknie marchew - do wywaru wlewamy przecier pomidorowy. Zagotowujemy i zaprawiamy śmietaną. Zupa gotowa.
Tym razem wyszła pyszna. W smaku bliska mamowemu ideałowi. Pewnie to dlatego, że przyrządzona na domowym przecierze - produkcji mojej Mamy właśnie. Podałam ją z kolorowymi świderkami. Mniam po prostu.
Źródło:http://cytryny-jak-maliny.blogspot.com/2014/07/tradycyjna-pomidorowka-po-mamusinemu.html