ßßß Cookit - przepis na Zupa z fasolą Mung

Zupa z fasolą Mung

nazwa

Wykonanie

Smaczna, sycąca i rozgrzewająca zupa idealna na jesienne i zimowe obiady. Dodałam kmin rzymski, które sprawia że zupa jest jeszcze bardziej rozgrzewająca i aromatyczna. Fasola mung jest źródłem wartościowego białka i błonnika, a także wielu witamin, usuwa toksyny z organizmu. Szybko się gotuje i nie trzeba jej moczyć.
1 szklanka fasoli mung Piątnica
2 marchewki
1 pietruszka
pół selera
por
cebula
3 łyżki kaszy pęczak
przecier pomidorowy
2 litry wody
szczypta kuminu, papryki słodkiej i ostrej
sól, pieprz
Do gotującej wody wrzucić pokrojone marchewki, pietruszkę, selera, cebulę i pora, gotować do uzyskania wywaru. Następnie dodać fasolę mung, po 15 minutach dorzucić kaszę i gotować do miękkości. Fasola powinna być miękka po ok. 30 minutach bez moczenia. Na koniec dodać przecier pomidorowy i doprawić kminem rzymskim, papryką, solą i pieprzem.
Źródło:http://ilovecooking92.blogspot.com/2015/01/zupa-z-fasola-mung.html