Wykonanie
Smaczna, sycąca i rozgrzewająca zupa idealna na jesienne i zimowe obiady. Dodałam
kmin rzymski, które sprawia że zupa jest jeszcze bardziej rozgrzewająca i aromatyczna.
Fasola mung jest źródłem wartościowego
białka i błonnika, a także wielu witamin, usuwa toksyny z organizmu. Szybko się gotuje i nie trzeba jej moczyć.

1 szklanka
fasoli mung Piątnica2
marchewki1
pietruszkapół
seleraporcebula3 łyżki
kaszy pęczak
przecier pomidorowy2 litry
wodyszczypta kuminu,
papryki słodkiej i ostrej
sól,
pieprzDo gotującej
wody wrzucić pokrojone
marchewki,
pietruszkę,
selera,
cebulę i
pora, gotować do uzyskania
wywaru. Następnie dodać
fasolę mung, po 15 minutach dorzucić
kaszę i gotować do miękkości.
Fasola powinna być miękka po ok. 30 minutach bez moczenia. Na koniec dodać
przecier pomidorowy i doprawić
kminem rzymskim,
papryką,
solą i
pieprzem.

