Wykonanie
Quinoa nazywana „ryżem Inków” albo „warzywnym kawiorem” jest po prostu bardzo wyjątkowa ze względu na wartości odżywcze. Jest doskonałym źródłem
białka, żelaza, wapnia i niektórych witamin z grupy B. Zawiera jeden z najlepszych profili aminokwasów spośród wszystkich ziaren oraz ma niską zawartość
sodu i nie zawiera glutenu.W takim razie, czy nie jest już nawyższy czas na zaproszenie jej do naszego jadłospisu na stałe?Składniki:1/2 szklanki białej (albo czerwonej lub czarnej) komosy ryżowejświeże
ogórkipomidoryszczypiorek lub
cebulaoliwki kalamata1 łyżeczka podprażonego zmielonego ziarna
sezamu (opcjonalnie)Sos do sałatki:
Przyprawa warzywana,
sok z cytryny, sproszkowany
czosnek,
sól,
pieprz,
olej z
oliwek i podprażone, zmielone ziarno
sezamu (opcjonalnie). Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.Komosę po wstępnym myciu, podprażamy na suchej patelni do lekko brązowego kolorou,
potem gotujemy w wodzie lub wywarze warzywnym. Zasada gotowania jak przy
ryżu. Na jedną porcję
kaszy 2 porcje
wody.Warzywa kroimy w kostkę, a
oliwki w talarki.
Kaszę po ugotowaniu i ostudzeniu mieszamy z pokrojonymi warzywami i sosem. Podajmemy np. z
chlebkiem czosnkowym.* Komosę
ryżową należy dobrze umyć na sitku (dosyć gęstym uważając aby nie wypłukać ziaren z
wodą) pod bieżącą, zimną
wodą.
Kasza powinna być już dobrze umyta przez producenta, ale czasami tak nie jest. Ziarna są naturalnie pokryte związkiem (saponin), który przyśpiesza perystaltykę jelit. Jeżeli nie chce nam się wypłukać ziaren zalecamy nie oddalać się zbytnio od toalety, chyba że na tym nam zależy…
Foto: M. Bojko