ßßß

Składniki:3 szklanki płatków owsianych zmielonych na mąkę1 szklanka mąki kokosowej lub zmielonych wiórków kokosowych na mąkę1 szklanka mąki orkiszowej lub mąki z pełnego przemiału z białej pszenicy (white whole wheat flour)¼ szklanki siemienia lnianego – zmielić½ szklanki zmielonych migdałów lub mąki migdałowej1 łyżeczka wanilii1/2 łyżeczki kardamonu3 łyżki cukru kokosowego lub brązowego trzcinowego2 szkanki mleka roślinnego (jakie akurat mamy) lub wody2,5 szklanki wody1/2 łyżeczki soli himalajskiej lub innej1 jabłko starte na mus (starłam na tarce do placków ziemniaczanych)Płatki owsiane mielimy na mąkę, a siemię lniane na proszek. Wszystkie składniki mieszamy wmisce i dolewamy wody. Mieszamy. Konsystencja ciasta powinna przypominać dość gęstą śmietanę.Zostawiamy w misce na około 10 minut, żeby płatki i siemię napęczniały i wytworzyły „kleik”. Jeślitrzeba, po tym czasie dolewamy jeszcze trochę wody i powtórnie mieszamy.Nakładamy ciasto na rozgrzaną gofrownicę.Z przepisu wychodzi około 20 gofrów.Można je zamrażać, jak również opiekać w tosterze .