Pyszne śniadanko, a może deser?Spożywanie odżywczego śniadania wpływa na zmniejszenie otyłości. Ustawiamy nasz metabolizm na początku dnia, co sprzyja lepszemu spalaniu kalorii przez cały dzień.Co to znaczy odżywcze śniadanie? Pieczywo z pełnego przemiału, owoce, orzechy, …a nie ciastko i kawa. Możemy też zaserwowć placuszki, które spełniają te wymogi.Składniki:2 łyżki tofu1 łyżka zmielonego siemienia lnianego1/2 szklanki płatków owsianych (zmielić na mąkę)3/4 szklanki pełnoprzemiałowej mąki z białej pszenicy1/4 szlanki oleju1 szklanka mleka roślinnego (użyłam sojowe)1/2 łyżeczki sody oczyszczonej2-3 łyżki brązowego cukru lub miodu (może być syrop klonowy, lub agave)2 jabłkamleko kokosowesól do smakuWykonanie:1. Mleko, cukier, tofu i olej miksujemy w blenderze2. Wszysko składniki mieszamy.3. Smażymy na oleju.Placuszki polałam syropem klonowym i podałam z podsmażonymi na oleju z miodem lub brązowym cukrem pokrojonymi jabłkami (jeszcze ciepłymi). Polałam mlekiem kokosowym (patrz zdjęcie u góry). W takim zestawie są przepyszne! Wychodzi ok. 12 placuszków.