ßßß Cookit - przepis na Bezglutenowe placki jabłkowe

Bezglutenowe placki jabłkowe

nazwa

Wykonanie

Dzień dobry!
Postanowiłam się odrobinę zainteresować kuchnią bezglutenową, kupiłam książkę "Kuchnia polska bez pszenicy", kilka różnych mąk i prowadzę małe eksperymenty :-). Nie mam zamiaru przechodzić na dietę bezglutenową, ale po prostu poszerzyć horyzonty i spróbować czegoś nowego.
Dzisiaj na śniadanie przygotowałam bezglutenowe placki jabłkowe. Mają całkiem inny smak niż tradycyjne pszenne placki, mąka gryczana i kukurydziana jest dość specyficzna w smaku. Nie każdemu będzie to pewnie odpowiadać. Ja zjadłam tylko kilka sztuk, ale za to Mateusz je bardzo zachwalał i zjadł pozostałe :-). Czy Wam zasmakują? Musicie spróbować sami :-).
Składniki:
10 czubatych łyżek mąki gryczanej
5 czubatych łyżek mąki kukurydzianej
2 jabłka
100 ml mleka
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki octu jabłkowego
2 łyżki cukru
szczypta soli
olej
miód, cukier puder lub inny słodki sos
Wykonanie:
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, a następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do jabłek dodajemy mąki, mleko, sodę, cukier, sól i ocet oraz kilka kropli oleju, dokładnie mieszamy.
Smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju, na złoto. Podajemy ciepłe z dodatkiem miodu, cukru pudru lub innego dowolnego słodkiego sosu.
Smacznego!
Źródło:http://www.poracoszjesc.pl/2014/10/bezglutenowe-placki-jabkowe.html