Wykonanie
Dzień dobry!Postanowiłam się odrobinę zainteresować kuchnią bezglutenową, kupiłam książkę "Kuchnia polska bez pszenicy", kilka różnych mąk i prowadzę małe eksperymenty :-). Nie mam zamiaru przechodzić na dietę bezglutenową, ale po prostu poszerzyć horyzonty i spróbować czegoś nowego.

Dzisiaj na śniadanie przygotowałam bezglutenowe placki
jabłkowe. Mają całkiem inny smak niż tradycyjne pszenne placki,
mąka gryczana i kukurydziana jest dość specyficzna w smaku. Nie każdemu będzie to pewnie odpowiadać. Ja zjadłam tylko kilka sztuk, ale za to Mateusz je bardzo zachwalał i zjadł pozostałe :-). Czy Wam zasmakują? Musicie spróbować sami :-).Składniki:10 czubatych łyżek
mąki gryczanej5 czubatych łyżek
mąki kukurydzianej2
jabłka100 ml
mleka1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej1/2 łyżeczki
octu jabłkowego2 łyżki
cukruszczypta
soliolejmiód,
cukier puder lub inny słodki sosWykonanie:
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, a następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do
jabłek dodajemy
mąki,
mleko,
sodę,
cukier,
sól i
ocet oraz kilka kropli
oleju, dokładnie mieszamy.Smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną
oleju, na złoto. Podajemy ciepłe z dodatkiem
miodu,
cukru pudru lub innego dowolnego słodkiego sosu.

Smacznego!